fbpx

dm drogerie markt BiH: Must-haves za boravak s djecom na otvorenom

Biti vani. Trčkarati. Penjati se na stabla. Takmičiti se. Otkrivati šumu… Priroda je uzbudljiva avantura za velike i male istraživače. Tri must-have proizvoda za sve dječake i djevojčice koji vole istraživati prirodu.

Protiv dosadnih insekata

Ljeto je, nažalost, i vrijeme insekata, a njihovi ubodi, iako uglavnom bezopasni, neugodno svrbe. Uz odgovarajuće proizvode, djeca su zaštićena od uboda – a ako do njih i dođe, tu su proizvodi koji će ublažiti i umiriti otok.

Kao kućni lijek mogu pomoći hladni oblozi, kockice leda, kriške krastavca ili prepolovljeni luk koji se stavlja na ubod, a specijalizirani gelovi i losioni također ublažavaju svrbež i oticanje.

Za lakše ozljede

Trčanje, penjanje, skakanje: Ogrebotine su neizbježne. Dakle, mama i tata uvijek trebaju kod sebe imati spremne flastere i zavoje.

Ako je rana uprljana zemljom, pijeskom ili kamenčićima, najprije je potrebno isprati mlakom, čistom vodom, zatim je dezinficirati dezinfekcijskim sprejom i na nju nalijepiti dovoljno veliki flaster. Mamin ili tatin poljubac na kraju često čine velika čuda.

Oprez: Ako su kamenčići ili prljavština dublje ušli u ranu, bolje je posavjetovati se s ljekarom.

Za dobru zaštitu od sunca

Dobra zaštita od sunca nužna je za igru na otvorenom. Jer, svako neoprezno izlaganje suncu povećava rizik od nastanka opekotina, oštećenja i težih oboljenja kože. Djeca su posebno osjetljiva, jer im je koža vrlo tanka i s malo razvijenih pigmenta. Stoga uvijek treba nositi zaštite za glavu, a ramena, prednji dio stopala i sve izložene dijelove tijela treba dobro zaštititi sredstvima za zaštitu od sunca.

Šta ako, i uz sav oprez i zaštitu dobijete opekotine od sunca? Najbolje je hladiti zahvaćena područja hladim oblozima. Za to su prikladni kamilica ili zeleni čaj, a također se mogu primijeniti proizvodi za njegu poslije sunčanja koji ne samo da hlade kožu, već je i njeguju. Vrlo je bitno piti dovoljno tečnosti, najbolje obične vode, a u slučaju povišene tjelesne temperature, svakako posjetite pedijatra.

(dm-drogeriemarkt.ba, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Istraživanje: Koji su simptomi i kakve posljedice ostavlja korona virus kod najmlađih

Naredna priča

Izleti: Na jednom od najljepših bh. vodopada od sutra zipline

Najnovije iz VIJESTI

-->