fbpx

dm drogerie markt BiH: Sigurna zaštita od sunca za djecu

Bilo da je zima ili ljeto, djeca se najviše vole igrati vani. To je odlično, no vaši najmiliji trebaju posebnu zaštitu od sunca i štetnih UV zraka.

Dječija koža jako je osjetljiva

Dječija koža jako je osjetljiva i potrebna joj je posebna zaštita od sunca. Bebe se do svog prvog rođendana – ali i općenito manja djeca – ne bi trebale duže izlagati direktnom suncu. Zašto? Zato što dječija koža još uvijek ne može proizvoditi dovoljno pigmenata koji štite kožu od sunca. Također, mlada koža nedovoljno može popraviti štetu od UV zraka.

Zaštita djece od sunca

To, naravno, ne znači da s prvom zrakom sunca djeci trebamo zabraniti vanjske aktivnosti. Naprotiv: Kretanje i svježi zrak pozitivno utiču na razvoj djeteta i stvaranje vitamina D. Ipak, važno je da se djeca dovoljno zaštite od sunca:

1. Mazanje, mazanje i ponovo mazanje

Kada je u pitanju zaštitna krema, nemojte štedjeti. Posebno praktični za djecu su sprejevi. Oni se brzo i jednostavno nanose. Zaštitne kreme ili sprejevi trebaju sadržavati zaštitu od UV-A i UV-B zraka. Prilikom nanošenja nemojte zaboraviti uši, ruke, noge, lice i vrat. Ta područja su posebno sklona oštećenjima. Vodootporni proizvodi zaštitit će djecu tokom kupanja – ipak, nakon kupanja, djecu ponovo namažite.

2. Odgovarajuća odjeća

Šeširi su tokom ljeta obavezni! Posebno praktični su kačketi koji također štite lice i oči. A za dodatnu zaštitu očiju preporučuju se naočale s posebnom UV zaštitom.

Izbjegavajte odjeću koja ne pokriva ramena. Preporučuju se široke majice kratkih rukava. Općenito vrijedi: Tamnija odjeća propušta manje UV zraka od svjetlije. Isto tako postoji odjeća koja u sebi sadrži UV zaštitne filtere. Takva vrsta odjeće nije jeftina, ali je veoma efektivna kada je u pitanju zaštita. Vodite računa i o obući. Opekotine od sunca na stopalima mogu se spriječiti zatvorenom obućom.

3. Mjesta u hladovini

Posebno u popodnevnim satima, djeca ne bi trebala biti izložena direktnom suncu. Ukoliko trenutno u blizini nema velikog stabla, sami napravite hlad uz veliko platno ili suncobran.

Nemojte zaboraviti: Ni u hladu nismo u potpunosti zaštićeni od sunca, stoga je neophodno redovno se mazati.

Šta je u dječijim kremama protiv sunca drugačije? O čemu je potrebno voditi računa?

Posebne kreme za zaštitu od sunca za djecu brže upijaju, hidratiziraju kožu i sadrže visoki zaštitni faktor. Veliki broj tih krema je vodootporan, što također ide u prilog, s obzirom da mališani mnogo vole boraviti u vodi. Prilikom kupovine tih proizvoda, neophodno je provjeriti da li su isti dermatološki ispitani. U kombinaciji sa suncem, različiti sastojci poput konzervansa ili mirisa mogu izazvati alergijske reakcije i iritacije.

Preporučuju se zaštitni proizvodi koji u sebi sadrže mineralne filtere. Te sitne pigmente koža ne upija, već se isti rasprše po površini i djeluju kao zaštitni sloj. Oni, poput ogledala, reflektuju UV zrake i štite kožu.

Posebno važno: Budite primjer svojoj djeci!

(dm-drogeriemarkt.ba, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Video: Ovako pripadnice različitih generacija doživljavaju majčinstvo

Naredna priča

Javni poziv za Thinkerica ljetnu školu za djecu i mlade

Najnovije iz VIJESTI

-->