fbpx
//

Dermatovenerologinja Tamara Jovović-Sadiković za Kidsinfo: Dječija koža je posebno osjetljiva na dezinfekcijska sredstva

Zaštita od korona virusa, između ostalog, podrazumijeva često pranje ruku i korištenje sredstava za dezinfekciju. Kako ove navike utiču na kožu za Kidsinfo govori dermatovenerologinja Tamara Jovović-Sadiković.

Učestalo pranje ruku može dovesti do uklanjanja lipida koji se nalaze u koži i štite je od negativnih spoljnih efekata. U tom slučaju dolazi do pojave iritacija, suhe kože i bolnih ekskorijacija. Pretjerana upotreba dezificijensa može dovesti do akutizacije atopijskog dermatitisa kod predisponiranih osoba, a naročito djece. Također, može doći do pojave kontaktnog alergijskog ili iritativnog dermatitisa koji se očituje upalnim lezijama na koži, crvenilom i svrbežom – kaže Jovović-Sadiković.

Ona dodaje da je koža djece naročito osjetljiva obzirom na to da je tanja i više podložna uticaju vanjskih antigena.

Preporučujem korištenje Sindet sapuna, tačnije “sapuna bez sapuna” koji ne oštećuje lipidnu barijeru, te korištenje uljanih kapi koje omogućuju obnavljanje lipidnog sloja. Nakon čestog pranja ruku Sindet sapunom i korištenja dezinficijensa samo onda kada nismo u prilici da operemo ruke, kožu možete namazati i masnijim hidratantnim kremama koje će zadržavati hidratantnost kože, te obnavljati već iziritirana područja. Najbolje je da koristite kreme bez parabena za osjetljivu kožu – objašnjava ona.

Tamara nam otkriva da sva dezinfekcijska sredstva sadrže visoku koncentraciju alkohola kako bi bila učinkovita, te se u skladu s tim može reći da oštećuju cjelovitost i narušavaju zaštitnu funkciju kože. Upravo zbog toga je bitno da uz redovno pranje i dezinfekciju pravilno vodite računa o svojoj koži, a Jovović-Sadiković preporučuje upotrebu medicinske kozmetike.

(Kidsinfo.ba/Milica Brčkalo) 

Prethodna priča

Napravite rolat od kokosa i keksa koji ne morate peći

Naredna priča

Video: Amra Džeko pokazala kako da vježbate u trudnoći

Najnovije iz Zdravlje

-->