fbpx

Dojenje je bolno? Savjeti za osjetljive bradavice

Ranjene ili bolne bradavice u početnim fazama dojenja nešto je s čime se mnoge majke susreću. Često je upravo to razlog za prijevremeno odustajanje i odvikavanje djeteta od dojenja. To ne mora biti slučaj! Upornost se isplati, tvrde savjetnici, a mi vam donosimo njihove trikove i savjete.

Potražite uzroke

Dojenje je proces na koji se moraju naviknuti ne samo majka i dijete, već i bradavice. Međutim: „Pojačana osjetljivost je uredu, bol nije“, kaže savjetnica za dojenje Angelika Kofler-Gutfertinger.

Prije nego počnete ublažavati simptome, pokušajte utvrditi uzrok boli. Ako se simptomi ne liječe, ublažavanje je od male koristi, jer će se bol uvijek iznova pojavljivati.

Bolne bradavice gotovo su uvijek povezane s pogrešnom tehnikom dojenja, ali infekcija dojke također može biti jedan od razloga. Neovisno koji razlog bio, posavjetujte se sa stručnjakom.

Masti održavaju kožu nježnom

Masti održavaju kožu i bradavice nježnima i sprečavaju njihovo pucanje i stvaranje rana. Također se preporučuje da se bradavicama da više zraka: „Pustite da se mlijeko osuši na bradavicama“, preporučuje stručnjak.

Većina masti i krema za bradavice sadrže čisti vosak od lana i biljna ulja, zbog čega se prije dojenja ne moraju sapirati. Prije nanošenja nježno očistite bradavice i aureolu, potom nježno umasirajte količinu masti veličine zrna graška.

Dodatni savjet: Zahvaljujući visokokvalitetnim i hranjivim receptima, ove masti su idealne i za njegu usana.

Zaštitni prstenovi za bradavice

Kako bi zaštitile bradavice i ubrzale proces zarastanja rana, mnoge majke također koriste posebne štitnike u obliku prstenova. Oni smanjuju kontakt bradavica s odjećom i grudnjakom, ravnomjerno raspoređuju pritisak i na taj način štite bolne i upaljene grudi.

Osim toga, materijal idealno propušta zrak i na taj način potiče cirkulaciju.

(dm-drogeriemarkt.ba, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Kako da pranje ruku postane rutina svakog djeteta

Naredna priča

Evo kako bebu možete zaštiti od štetnih UV zraka

Najnovije iz Samo za Mamu

-->