fbpx

dm drogerie markt BiH: Osjećajte se ugodno u vlastitom tijelu

Eliminisanje negativnih uvjerenja prvi je korak ka većem zadovoljstvu. Ali daleko od toga da je jedini. Ako se želite osjećati dobro u vlastitom tijelu, možete to uraditi i sa nekoliko trikova. dm drogerie markt vam otkriva o kojim trikovima je riječ. 

NEPOSREDNE MJERE ZA BOLJI OSJEĆAJ TIJELA

Osjetiti umjesto vidjeti: Odreknite se ogledala

Često smo sami najveći kritičari. Naročito gledajući se u ogledalo, primjećujemo mnogo sitnica na sebi koje nam se nikako ne sviđaju. Ako se želite osjećati dobro u svom tijelu, morate prekinuti ovaj začarani krug. Prestanite da zagledate svoje tijelo i počnite da ga osjećate. Kako to učiniti? Jednostavno: Odreknite se ogledala na nekoliko dana. Tako učite da svoje tijelo posmatrate na drugačiji način, umjesto da ga strogo “skenirate” u ogledalu.

Dobro držanje: Ponos je pitanje stava

Uradite mali eksperiment: Sjednite na stolicu, spustite ramena, spustite pogled i kratko oslušnite kako se u sebi osjećate. Sada ustanite; Ispravite ramena, izbacite prsa, dignite glavu gore, razvucite širok osmijeh. I: Oslušnite se ponovo. Šta primjećujete? Tačno: Ako želite da se osjećate dobro u svom tijelu, morate zauzeti stav. Što Vam je bolje držanje, bolje ćete se osjećati. Lako je!

Osjećajte se dobro u vlastitom tijelu: Udobna odjeća pomaže

Uske hlače, neudobni grudnjaci i štikle koje žuljaju ne mogu ni dobro izgledati. Pa zašto to radite sebi? Prestanite. Ako se želite osjećati dobro u svom tijelu, morate ga obaviti odjećom koja Vam pruža nježan i dobar osjećaj. Naravno, to ne znači da je uredu u trenerci ići na posao; ipak, važno je voditi računa o tome da i ozbiljna garderoba bude udobna. Jer kao što je rekla Coco Chanel: Luksuz mora biti udoban, inače to nije luksuz! I u pravu je.

Kretanje: Biti u formi nas čini sretnima

Ako se želite osjećati dobro u svom tijelu, morate ga koristiti. Naši mišići žele biti izazvani, srce želi pumpati i koža znojiti; čovjek nije stvoren da sjedi. Ali molim Vas, nemojte ovo krivo shvatiti: Dobar osjećaj tijela ne proizlazi iz nesretnog trčkaranja na traci ili aerobiku, nego samo onda kada to radimo iz zadovoljstva. Nije važno da li je to šetnja na svježem zraku, igranje tenisa ili plivanje tokom pauze za ručak; važno je samo da Vam je zabavno. Jer kao što engleska izreka kaže: Move your body and your mind will follow. (Pokreni svoje tijelo i um će ga slijediti.)

Aktivno odmaranje: Ovako se opuštate

Opuštanje je najvažniji faktor Vašeg blagostanja. A to posebno vrijedi u fizičkom smislu. Zgrčeni mišići i napetost sprečavaju da se osjećamo ugodno u svojoj koži. Borite se protiv toga i obradujte svoju dušu i tijelo aktivnim trenucima opuštanja. Profesionalne masaže mogu Vam pomoći kao i redovne tople kupke. Također je bitno: Ciljano istezanje (npr. kroz jogu ili pilates) jednako je važno koliko i jačanje mišića. Dugoročno, opušteni mišići sprečavaju ne samo bolne grčeve, već i loše držanje.

Aktivno poređenje: Niko nije savršen

Ako želite da se osjećate dobro u svom tijelu, razmislite o sebi. Ali ponekad pomaže napraviti male usporedbe i za postizanje većeg zadovoljstva. Pogledajte ljude oko sebe. Niko od njih nije savršen. A ipak ih smatramo atraktnim, zanimljivima, ili nekako impresivnim. Pa zašto smo toliko strogi prema sebi?

Kozmetički trik: Izgledati lijepo, osjećati se bolje

I naravno dozvoljeno je koristiti i kozmetičke trikove ako se želite osjećati dobro u vlastitom tijelu. Zašto da ne? Šta je, na primjer, sa kvalitetnom njegom kože koja pruža lijepi, svilenkasti sjaj? Ili možete koristiti losion za tijelo s efektom samotamnjenja; sa nešto boje na koži odmah se osjećamo malo ugodnije. Ili si priuštite profesionalni manikir, ili možda novu frizuru? Šta god to bilo, najvažnije je da se osjećate dobro!

(activebeauty.ba, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Djevojčica Merima dobila jednu u nizu od najbitnijih bitki u borbi protiv raka

Naredna priča

Prijavite se za osmo izdanje Škole kreativnog dokumentarnog filma "Ko je vidio video?!"

Najnovije iz VIJESTI

-->