fbpx

Koje je idealno vrijeme za drugo dijete?

Roditelji koji imaju jedno dijete i razmišljaju o drugom često se pitaju koji je idealan razmak u dobi djece. Razlika u godinama djece utječe na njihov odnos s roditeljima, međusobni odnos između braće i sestara, ali i na njihovo samopouzdanje i mišljenje o sebi tokom života.

Jeannie Kidwell, profesorica koja je provodila istraživanje na Sveučilištu u Tennesseeju u Knoxvilleu, tvrdi da je najbolji razmak u dobi djece manje od godinu dana ili više od četiri godine.

Djeca koja su mlađa od godinu dana nemaju osjećaj da su centar svijeta u svojoj porodici i lakše im je prilagoditi se dolasku novorođenčeta jer se ne osjećaju ugroženo.

S druge strane, djeca koja su starija od četiri godine, imala su vremena uživati u pažnji mame i tate, a imaju i drugačije potrebe nego novorođenče, objašnjava Jeannie Kidwell.

Koliko bi vremena trebalo proći od rođenja prvog djeteta do druge trudnoće?

Što se tiče zdravlja djeteta, bolje je pričekati koju godinu prije druge trudnoće. Naime, istraživanja su pokazala da kod žena koje s drugim djetetom zatrudne u razmaku manjem od godinu i pol, postoji veća mogućnost da će drugo dijete biti rođeno preuranjeno, s manjom ili premalom porođajnom težinom.

Istraživanje o drugom djetetu koje se u Kaliforniji provodilo tokom deset godina, pokazalo je da postoji tri puta veća vjerojatnost da će drugom djetetu biti dijagnosticiran autizam, ako je majka zatrudnjela u roku godine dana nakon rođenja prvog djeteta. Rizik za autizam malo se smanjio nakon godinu dana, iako je ostao veći za djecu koja su bila začeta u manje od tri godine nakon što je rođeno prvo dijete.

Koje je vaše pravo vrijeme?

Iako se čini da je idealno pričekati nekoliko godina za drugu trudnoću, ne treba niti predugo čekati. Neka istraživanja pokazuju da su mala porođajna težina, preuranjen porod i manja beba vjerojatniji kod majki koje su čekale pet ili više godina nakon prve trudnoće.

Istraživači smatraju da druga trudnoća u vrlo kratkom razdoblju ili čekanje više od pet godina, mogu povisiti neke rizike, a razlog bi mogao biti da je majčinom tijelu potrebno neko vrijeme za obnavljanje vitaminima i mineralima prije ponovne trudnoće.

Ali, kada se radi o želji za drugim djetetom, nije sve u znanosti. Na odluku o drugoj trudnoći utječu i mnogi drugi faktori, na primjer vaš trenutni životni stil (uklapa li se još jedno dijete u vaš trenutni životni stil, posao i odnos s partnerom?), dob majke (ako imate više od 35 godina, možda i ne možete predugo čekati za drugo dijete), financijske mogućnosti, usklađivanje želja oboje partnera i na kraju, vaša vlastita želja. Ako želite još jedno dijete, jedino idealno vrijeme za to je upravo sad.

(miss7mama.24sata.hr, kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Računica je jasna: Mame provedu trećinu života brinući o djeci i kućanstvu

Naredna priča

Upoznajte porodicu koja je autobus od 17 m2 pretvorila u divan dom pa putuju svijetom

Najnovije iz Put do trudnoće

-->