fbpx

Zašto djeca vole čupati kosu?

Beba vas ni malo nježno uhvati za kosu i počupa tako da vidite sve zvijezde na nebu? Nekako se čini kao da joj je to jedan od najdražih hobija, kao i štipanje, udaranje, griženje? To vaša beba, a kasnije i dijete u stvari samo pokušava kontrolirati svoju neposrednu okolinu. Zašto još bebe i mala djeca vole čupati kosu?

Postoji nekoliko obrazloženja za takvo ponašanje, a stručnjaci smatraju kako je najvjerojatnije ono i najočitije: dijete je otkrilo kako može izmamiti neku vašu reakciju i želi ju izmamiti opet i opet.

– Djeci je čupanje kose kao stiskanje prekidača za svjetlo ili plišane igračke koja ispušta zvuk kad ju pritisnete na pravo mjesto – pojasnio je Mark W. Roberts, profesor kliničke psihologije na Državnom sveučilištu i Idahu. Dodaje da postoji i mogućnost da beba povlači kosu kako bi “otjerala loše stvari”. Na primjer netko puže preko nje ili mu uzima igračku. Beba ga povuče za kosu i loša stvar odmah prestane!

Djeca također vuku kosu u sklopu razvoja svojih kognitivnih sposobnosti i shvaćanja stvari oko sebe. Povlačenjem kose i izmamljivanjem reakcije dijete može pokušati kontrolirati smjer razvoja određene situacije.

Recimo da starija sestra uzima zadnji keks kojeg dijete hoće, ali ono ju povuče za kosu. Sestra zaciči, pojavi se mama a situacija kreće u drugom smjeru. Mama će možda nagovoriti sestru da podijeli posljednji keks. Još je važnije djetetu što smatra kako će starija sestra idući put dobro razmisliti prije nego pomisli učiniti nešto slično.

Može se dogoditi da vaše dijete vuče i čupa svoju vlastitu kosu, umjesto vaše. Što onda? Vjerojatno je uzrujano ili zabrinuto. No ,to također može ukazivati na impuls poremećaja kontrole, pa ako ste zabrinuti što vaše dijete čupa svoju kosu, najbolje je da se posavjetujete s liječnikom.

Što poduzeti u vezi čupanja?

Pokažite bebi da čupanjem neće dobiti ono što želi. To je jedna od glavnih ključeva za suzbijanje dječje agresije. Pokažite m uda ga ona apsolutno nigdje neće dovesti. No, s druge strane, nećete ništa postići ako takvo ponašanje budete ignorirali. Jer, reakcija nikada neće izostati. Kome god beba/dijete povuče kosu, taj će neizbježno jauknuti i pokušati se spasiti, a djetetovo ponašanje samo će se s vremenom pogoršati jer će uvidjeti da mu povlačenje donosi neke rezultate.

Stručnjaci tvrde da niti preusmjeravanje pažnje djeteta nije dobro rješenje jer ono iz takvog vašeg ponašanja iščitava također pogrešnu poruku. Na primjer, vi mislite, Ivan je povukao Marka za kosu jer ga je Marko vjerojatno izazivao. Skrenut ću Ivanu pažnju s takvog ponašanja tako što ću ga pozvati da mu pročitam priču.

Sretni ste što je Ivan “zaboravio” na to što je radio, ali u njegovu glavu dolazi poruka: “Ako povučem Marka opet za kosu, mama će me nagraditi sjedenjem u krilu i čitanjem priče”.

Umjesto toga, radije mu demonstrirajte da ga čupanje kose neće dovesti do željenog rezultata. Na primjer, ako je Ivan počupao kosu Marku da bi došao do igračke, uzmite igračku i vratite ju Marku, usput govoreći Ivanu da se druge ne smije čupati za kosu jer niti njega nitko ne čupa.

Prekinite neželjeno ponašanje

Kada zateknete dijete s punom rukom kose (vaše ili tuđe), nježno oslobodite kosu, kratko držite djetetovu ručicu u svojoj uz poruku da se druge ne čupa za kosu jer to jako boli.

Ako je dijete veće, profesor Roberts predlaže čak i primjenu modificirane time out metode. Ostanite uz dijete, ali nakon čupanja ga ignorirajte nekoliko minuta kako bi shvatilo poruku da je njegovo ponašanje neprihvatljivo.

Razgovorom do rješenja

Kada je vrijeme ignoriranje završeno, porazgovarajte s djetetom o onome što se dogodilo. Učinite to čak i ako vaše dijete još ne govori ili ne vlada dovoljno dobro verbalnim vještinama. Djeca razumiju više nego što mislimo i važno je što ranije početi im objašnjavati što je prihvatljivo, a što ne. Također, na taj ćete način poručiti da se problemi rješavaju razgovorom umjesto čupanjem kose.

Ne brinite se ako vaš razgovor i objašnjenja ne pad nu odmah na plodno tlo. Mala djeca uče na teži način, odnosno učinit će nešto opet i opet i doživjeti negativne posljedice puno puta dok ne shvate da ih njihovo ponašanje neće dovesti tamo gdje žele. Budite dosljedni i ne dopustite si da vas dijete naživcira.

Kako vaše dijete raste i počinje sve više verbalizirati stvari, naučite ga da se sve nedoumice i problemi rješavaju razgovorom. Pomozite djetetu da svoje emocije prenese riječima.

Nikad nemojte uzvratiti istom mjerom

Dijete vas je nemilosrdno povuklo za kosu, pa i vama u napadu bijesa dođe da povučete njega, da mu pokažete kako je to? Nemojte to raditi. Stručnjaci tvrde da djeca povlače za kosu kako bi promijenila neku situaciju – na primjer spriječila nekoga da mu uzme igračku ili da ga primijeti. Ako vi to isto napravite djetetu, šaljete poruku da je to način koji se koristi za promjenu nečijeg ponašanja.

Osmislite ponašanje koje želite da vaše dijete slijedi i oponaša – da drugima nastupa verbalno i da na taj način prenese ono što ga smeta.

(Dječjaposla.com)

Prethodna priča

7 savjeta kako se kontrolirati kada vas dijete naljuti

Naredna priča

10 grešaka kojima sabotiramo dojenje

Najnovije iz Ostalo

-->