fbpx

U RS od septembra besplatan vrtić za djecu sa poteškoćama u razvoju

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da će od septembra usluga u predškolskim ustanovama biti besplatna za djecu sa poteškoćama u razvoju i onu bez roditeljskog staranja. 
Trivićeva je navela da je resorno ministarstvo u saradnji sa Pedagoškim zavodom Republike Srpske u oblasti predškolskog obrazovanja uspostavilo dva programa za partnerstvo sa roditeljima, a sve radi pravilnog rasta i razvoja djece.

Sa ciljem povećanja obuhvata djece u predškolskom vaspitanju i obrazovanju, osim programa pred polazak u školu, sa lokalnim zajednicama smo razmatrali mogućnost da se u postojećim školskim objektima omogući program predškolskog vaspitanja, što će od posebnog značaja biti u mjestima u kojima djeci nisu pristupačni vrtići – rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci.

Nakon sastanka o aktivnostima planiranim Akcionim planom sprovođenja reformskih procesa u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Srpskoj, Trivićeva je navela da će početak nove školske godine donijeti promjene u svim oblastima obrazovanja u Republici.

Što se tiče osnovnog vaspitanja i obrazovanja radimo mnogo u tehničkim stvarima, ali i u onim suštinskim. Za početak nove školske godine donijećemo program stimulativnog okruženja, što podrazumijeva adaptaciju određenih školskih prostora – napomenula je Trivićeva.

Ona je navela i da je ove godine planirano donošenje standarda udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola.

Smatramo da taj standard do sada nije postojao, a javlja se velika potreba da konačno definišemo šta je ono šo je primarno, koliko to i iz čega djeca treba da uče – istakla je Trivićeva.

Trivićeva je, kada je riječ o digitalizaciji, navela da će u svim osnovnim školama u Republici Srpskoj biti uspostavljen sistem “Dositej” i “E-dnevnik”.

 Sa novom školskom godinom uspostavljamo platformu koja nam mijenja osnovnu paradigmu obrazovanja i učenja jer želimo da naučimo djecu kako da uče i kako da praktično primjenjuju znanje – poručila je Trivićeva.

Govoreći o srednjem obrazovanju, Trivićeva je podsjetila da je urađena revizija svih zanimanja, te da su urađeni standardi za 54 zanimanja, a trenutno se rade za još 52.

Ovaj posao radimo u saradnji sa privrednom zajednicom jer oni delegiraju koji su to profili zanimanja za koja se djeca edukuju u srednjim školama. Upisne politike već su spremne, a upisi počinju sredinom juna – rekla je Trivićeva.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović naglasio je da se nastava na daljinu u Republici Srpskoj uspješno izvodi, čime su resorno ministarstvo i zavod pokazali da Srpska, kao i zemlje u okruženju, može da uradi posao o kojem se do tada nije razmišljalo.

Damjanović je naveo da je Zavod u oblasti osnovnog obrazovanja planirao da do kraja maja predloži novi nastavni plan i program u skladu sa akcionim planom koji je usvojila Vlada Republike Srpske u decembru prošle godine.

Taj novi nastavni plan podrazumijeva da ćemo djeci, osim redovnih predmeta, ponuditi izborne predmete u trećoj trijadi kako bi im oni bili smjernica za buduće zanimanje – istakao je Damjanović.

(rtrs.tv, Kidsinfo.ba) 

 
Prethodna priča

Od ponedjeljka počinju sa radom škole sporta za djecu u RS

Naredna priča

Jelena i Novak Đoković govorili o izazovima roditeljstva: Morala sam se suočiti sa strahovima

Najnovije iz VIJESTI

-->