fbpx

Forum teatar: Online kreativna radionica za Međunarodni dan porodice

Forum teatar iz Istočnog Sarajeva obilježava 15. maj – Međunarodni dan porodice, motom “Jednakost- zajedništvo- odgovornost”.

U saradnji sa CARE International Balkan i partnerskom organizacijom Asocijacija XY iz Sarajeva Forum teatar organizirao je online kreativnu radionicu pod motom “Porodični dan, sa lutkama preko Zuma i radost i gluma”, u okviru aktivnosti na projektu Inicijativa mladića II: “Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II”.

Projekt podržavaju Vlada Švajcarske, OAK Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Bosna i Hercegovina.

Kako organizator navodi radionica je prvobitno trebalo da bude održana na zatavaranju 21. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest”, za djecu i njihove roditelje, na inicijativu članova Budi muško klub i Budi žensko savez, sa idejom da se promovira zdrava porodica, kao osnova društva.

Zbog trenutne situacije, bili smo primorani da radionicu održimo u prilagođenom obliku, online – navode.

U skladu s tim, radionica je održana pomoću Zoom aplikacije. Sudionici su bili djeca i vaspitači vrtića Istočnog Sarajeva, koji su počeli sa radom (Vrtić “Vratite nam osmijeh”,  “Maca” i “Mašin svijet”).

Voditeljica radionice bila je Ankica Avramović, dugogodišnja suradnica Forum teatra, koja je dosad realizirala brojne kreativne radionice sa djecom i mladima, kao i osobama s invaliditetom.

Radionica je održana u namjeri da se naglasi važnost porodice kao osnovnog elementa svakog društva, podstakne djelovanje društva u korist porodice, donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života porodica, kao i uvažavanje porodičnog načina života, tradicija i običaja.

Važno je da se porodicama garantira jednakost i ljudska prava, podstiču jednakosti između žena i muškaraca u okviru porodice, zajedništvo u odgovornosti i obavljanju kućnih poslova uz eliminiranje svake diskrimanacije između žena i muškaraca, pružajući im jednaku mogućnost zapošljavanja, obrazovanja i pomoć, da bi porodice mogle ispuniti svoju odgovornost prema zajednici.

Ideja je bila da pokažemo kako se na kreativan način može provesti vrijeme i tako porodici udahnuti nova dimenzija zajedništva, između djece i roditelja. Sudjelovanjem u toj radionici djeca roditelje, kroz zajednički peformans, podstiču da kreativno provode vrijeme i u porodičnom okruženju. To je posebno važno za odrastanje zdravih generacije, budućih mladića i djevojaka. Zahvaljujući “zdravim” porodicama društvo napreduje i jača, a prosperitet svake države i danas zavisi od nas samih – poručuje organizator.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 15. maj za Međunarodni dan porodica, koji je prvi put obilježen 1994. godine pod sloganom “Da porodični dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i dece”.

(FENA, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Zapadnohercegovački kanton: Dozvoljen rad vrtićima i ukinuta zabrana kretanja

Naredna priča

Domaća zadaća za 8. razred: Matematika – Kružnica i krug

Najnovije iz VIJESTI

-->