fbpx

Renata Krstanović, stručnjakinja XY Roditeljskog savjetnika: Reproduktivno zdravlje, rizična ponašanja mladih i posljedice

XY Roditeljski savjetnik na svojoj Facebook stranici svake sedmice  objavljuje savjete Renate Krstanović, geštalt psihoterapeutkinje i dipl. psihologinje koja piše o aktuelnim temama. U današnjem tekstu Renata govori o reproduktivnom zdravlju, rizičnom ponašanju mladih i posljedicama. 
 
U nastavku pročitajte njen tekst i ne zaboravite da se stručnjacima iz XY Roditeljskog savjetnika, koji je dio online platforma Asocijacije XY,  možete obratiti za besplatnu psihološku pomoć putem njihove Facebook stranice koja je dostupna na ovom linku. 
 
Reproduktivno zdravlje, kao i spolno, je vrlo važna komponenta procesa sazrijevanja tinejdžera. Ipak, najčešće su ovo teme koje većina nas izbjegava i odgađa. Nekada mislimo da je za takve razgovore prerano ili su uključene naše lične barijere (osjećaj stida npr.) pri tome ne shvatajući važnost uloge koju kao roditelji imamo u formiranju stavova o spolnosti mladih (a stavovi se formiraju kroz razgovor roditelja i djece, naglašavanjem roditeljskih stavova i vrijednosti).
 
Ako procijenimo da nije potrebno razgovarati s djecom o odgovornom spolnom ponašanju ona mogu potražiti informacije iz drugih izvora koji nisu uvijek pouzdani. Ne zaboravimo da su u tinejdžerskoj dobi vršnjaci značajni, te njihovi modeli ponašanja i samim tim njihov uticaj ne smijemo podcijeniti. Ako mladi dobivaju podršku vršnjaka za ulazak u spolne odnose, odnosno ako percipiraju da su ostali vršnjaci spolno aktivni, velika je vjerovatnoća da će i sami ulaziti u spolne aktivnosti.
 
Mladi koji s roditeljima razgovaraju o spolnosti osjećaju se prihvaćeno zbog znanja i stavova koje imaju te manje istražuju o spolnosti iz neprovjerenih i nepouzdanih izvora (među vršnjacima ili na internetu). Rana rizična spolna ponašanja su često odraz potrebe za eksperimentisanjem, istraživanjem vlastitih promjena i osjećaja koji se javljaju ulaskom u pubertet (ali i ranije). Oni teže spontanosti, hedonizmu, ne razmišljaju o posljedicama i prepuštaju se trenucima. A ovakva ponašanja mogu imati negativne kratkoročne i dugoročne posljedice kao što su:
 
· Rano stupanje u odnose
 
· Maloljetničke trudnoće
 
· Spolno prenosive bolesti
 
Tu su zatim psihološke posljedice predstavljene osjećajem krivnje, kajanja, stida, zabrinutost zbog trudnoće i bolesti, emotivno razočarenje u partnera. Ne smijemo izostaviti ni socijalne posljedice, na prvom mjestu udaljavanje od porodice (zbog navedenog osjećaja stida npr.), udaljavanje od okoline i vršnjaka (recimo u slučaju trudnoće) ali i stigmu koju okolina nameće.
 
Zbog svega navedenog ne možemo dovoljno naglasiti koliko je važno razgovarati o ovoj temi. Način na koji se mi ponašamo i ono što mi govorimo odredit će i odnos kakav dijete razviti prema vlastitoj spolnosti. Zato trebamo savladati prepreke koje nas sputavaju, što za veliki broj nas uopšte nije lak korak. 
 
Ne ustručavajte se potražiti podršku te se s pitanjima i prijedlozima obratite stručnom timu XY Roditeljskog savjetnika. To možete učiniti putem privatne poruke na našu Facebook stranicu, telefonski ili putem email adrese. 
 
(XY roditeljski savjetnik, Kidsinfo.ba) 
Prethodna priča

Harry Cooper kuha za Kidsinfo: Supa od tikve

Naredna priča

Dogs Trust BiH: Online radionica za roditelje i prosvjetne radnike

Najnovije iz Seksualno vaspitanje

-->