fbpx

Osigurana oprema za praćenje online nastave za još 180 bh. učenika

Stotine učenika širom BiH nemaju adekvatne uređaje kako bi nesmetano pratili online nastavu, zbog čega je Institut za razvoj mladih KULT pokrenuo inicijativu “Daruj opremu za online nastavu!“. 

Institut je sa lokalnim partnerima do sada donirao više od 350 uređaja, a zahvaljujući podršci Ambasade Kraljevine Švedske u narednom periodu još 180 učenika širom BiH dobit će neophodnu opremu za praćenje online nastave.

Tako je danas upriličeno i online potpisivanje ugovora između Instituta i Ambasade Kraljevine Švedske u BiH, a već od naredne sedmice aktivisti Instituta i lokalnih partnera bit će na terenu i uručivati opremu učenicima iz porodica slabijeg imovinskog stanja.

Uređaji će ostati u trajnom vlasništvu učenika kako bi im školovanje bilo uspješnije i po povratku u školske klupe, ali i kako bi razvijali informatičku pismenost. 

Naša misija je da stvaramo društvo aktivnih i ravnopravnih građana i građanki i želimo omogućiti jednake šanse za sve. Zato smo i pokrenuli ovi akciju kako bismo osigurali IT opremu onim koji je nemaju – izjavio je izvršni direktor Instituta Jasmin Bešić.

Ova podrška, istakla je ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH Johanna Strömquist, nije vezana samo za pravo na obrazovanje, već i za sretno i zdravo odrastanje učenika u BiH. Dodaje da su djeca danas u kućama i nisu sa svojim prijateljima, te će im navedena oprema pomoći da budu online i povezani sa svojim vršnjacima.  

Inicijativa se nastavlja i dalje, a svi koji mogu pružiti bilo kakvu podršku mogu se javiti Institutu ili lokalnim partnerima, saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih KULT.

(FENA, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Zenička bolnica izvršila i prvi porođaj trudnice zaražene korona virusom

Naredna priča

Dogs Trust organizuje interaktivne Zoom radionice za djecu: Učimo na najzabavniji način

Najnovije iz VIJESTI

-->