fbpx

Oftalmologinja Alajbegović – Halimić: Važnost pravilne ishrane za normalan razvoj vida kod djece

Oftalmologinja Jasmina Alajbegović – Halimić, koja vodi Oftalmološku ordinaciju “Dr. Halimić”, za Kidsinfo.ba govori o važnosti pravilne ishrane za normalan razvoj vida kod djece. 

Preduslov dobrog vida kod djece je uredno razvijen organ čula vida. Još za vrijeme trudnoće izuzetno je važno imati raznovrsnu i bogatu prehranu, a najznačajniji nutrijenti u prenatalnom periodu su željezo, folna kiselina, jod i kalcij.

U vremenu kada su nam dostupni brojni dijetetski suplementi u apotekama i drogerijama, kako za odrasle tako i za djecu, važno je naglasiti prednost konzumiranja svježih namirnica,  voća i povrća, a proljeće i lijepo vrijeme zaista nam, na našim pijacama, nudi bogatu i raznovrsnu ponudu svih namirnica koje su potrebne za dobar vid. Poželjno je, stoga, djecu što ranije navikavati na unos svježih i zdravih namirnica, a što manje navikavati na prerađenu i prženu hranu, slatkiše s visokim sadržajem šećera, gazirana pića i sl. Elementi koji su neophodni za dobar vid su vitamini, antioksidansi, zdrave masnoće i cink.

Da bi stražnji dio oka ili mrežnica normalno funkcionisala, potrebno je unositi antioksidanse tj. lutein i zeaksantin, a kojih najviše ima u lisnatom zelenom povrću (špinat, kelj, brokule), mrkva, tikvice, tikva, kukuruz, dinja, narandže i kivi. Vitamin E i C su također antioksidansi, a vitamin E pomaže u apsorpciji vitamina A koji ima presudnu ulogu u procesu prijema i obrade  svjetlosnih podataka na mrežnici našeg oka. Vitamin E se nalazi u orašastim plodovima (uz oprez od moguće alergije na kikiriki!), zelenoj salati, krompiru, a Vitamin C u  agrumima ili citrusima. Masne kiseline su jedna od osnovnih supstanci našeg organizma. Iako je u moderno doba nastao trend koji nalaže unos što manje masti, za normalan  razvoj  organizma  djeteta pa i oka, masti su nezaobilazne, a posebno naglašavamo ulogu omega 3 masnih kiselina, kojih najviše ima u ribi (losos, tunjevina, itd.). Također se može uzimati i u obliku suplemenata koji se mogu davati i djeci. Cink spada u grupu tzv. „elemenata u tragu“ u našem organizmu, ali ipak sa značajnom ulogom za normalno funkcionisanje organizma pa tako i oka. Cink učestvuje u procesu sinteze melanina, tamnog pigmenta koji se nalazi u koži, ali i u oku. Dovoljna količina melanina u oku stvara potrebne uslove za proces gledanja. Bogat izvor cinka je crveno meso, tikva, sjemenke tikve, indijski orah, tamna čokolada i dr.

I na kraju, za razvoj i održavanje zdravlja očiju kod djece, posebno djece koja imaju kratkovidnost, a koja se, zbog trenda korištenja mobitela i tableta smatra značajnim problemom modernog doba, važan je unos bogatih namirnica za oči, a to su; morska riba (losos, tunjevina), crveno meso, zeleno povrće (špinat, kelj, zelena salata), jaja, mrkva, bobičasto voće, orašasti plodovi i citrusi.

(Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Domaća zadaća za 8. razred: Biologija – Zaštićeni dijelovi prirode u BiH

Naredna priča

Goran Čerkez: Za prvomajske praznike predložena zabrana kretanja djeci i starijim

Najnovije iz Ishrana

-->