fbpx
/

Renata Krstanović, stručnjakinja XY Roditeljskog savjetnika: Pubertet i adolescencija, postoji li razlika i šta podrazumjevaju?

XY Roditeljski savjetnik na svojoj Facebook stranici svakog utorka objavljuje savjete Renate Krstanović, geštalt psihoterapeutkinje i dipl. psihologinje koja piše o aktuelnim temama. U današnjem tekstu Renata govori o pubertetu i adolescenciji, te objašnjava razliku između ova dva pojma.
 
U nastavku pročitajte njen tekst i ne zaboravite da se stručnjacima iz XY Roditeljskog savjetnika, koji je dio online platforma Asocijacije XY,  možete obratiti za besplatnu psihološku pomoć putem njihove Facebook stranice koja je dostupna na ovom linku. 
 
Pubertet i adolescencija podrazumijevaju razdoblje kada dijete postaje formirana ličnost. Na tom putu često su isprepletene karakteristike potisnutog djeteta i odraslog čovjeka. To su periodi puni turbulencija, preosjetljivosti, nesigurnosti i emocionalne nestabilnosti.
 
Između puberteta i adolescencije postoji razlika, iako naizgled označavaju isti razvojni period. Pubertet prvenstveno podrazumijeva fizičke promjene, dok se adolescencija odnosi na psihičke promjene koje prate tjelesne.
 
Pubertet je dio adolescencije obilježen razvojnim procesima koji kao rezultat imaju spolnu i reprodukcijsku zrelost.
 
Tako pubertet podrazumijeva slijedeće promjene:
 
· intenzivni fizički rast i razvoj
 
· seksualna identifikacija
 
· pronalaženje vlastitog identiteta
 
· oslobađanje od roditeljskog autoriteta
 
Adolescencija počinje početkom puberteta, a završava se formiranjem identiteta. Ovo razdoblje često nazivamo periodom „bura i oluja“. Pa da se malo detaljnije osvrnemo šta sve podrazumijeva.
 
Psihološke promjene
 
Obe promjene podrazumijevaju ubrzani intelektualni razvoj i formiranje ličnosti, razvoj vještine rješavanja problema i empatiju. Fizički izgled postaje glavna preokupacija kojim često pokušavaju skrenuti pažnju na sebe.
 
Socijalni razvoj
 
Tokom ovog perioda odrastanja, mladi se sve više okreću vršnjacima i vršnjačkim grupama kojima žele pripadati. Ukoliko su te grupe prosocijalne, mladi razvijaju i dobivaju prostor da izražavaju svoje sposobnosti.Neki od njih ne uspijevaju svoje ponašanje uskladiti s pravilima koja postoje u školi, na ulici, među vršnjacima, u komunikaciji sa odraslima.
 
Formiranje identiteta i samopouzdanja
 
Identitet se formira onda kada dijete sebe počne doživljavati kao ličnost koja se razlikuje od drugih po određenim osobinama i kada postane svjestan svojih svoje misli i osjećanja. Taj proces je ključna tačka adolescencije – dijete postaje individua, nezavisna odrasla osoba. Samopouzdanje predstavlja osjećanje koje prati identitet – kako vidimo i vrednujemo sebe.
 
Intimnost i seksualnost
 
Uslijed velikih hormonskih promjena i porasta intelektualnih sposobnosti, jačaju i radoznalost i emocionalna pobuđenost mladih. Tako dolazi i do formiranja spolnog identiteta. Javlja se interesovanje za suprotan pol, prve ljubavi, koje su često dramatične, burne, sklone idealizovanju i pod velikim uticajem mašte. Budući da je seksualno ponašanje mladih danas pod velikim uticajem medija i društvenog okruženja, veliku pažnju treba posvetiti edukaciji i ovu temu ne bi trebalo izbjegavati.
 
Nije rijetkost da mladi nastoje da kroz seksualne interakcije grade svoj identitet misleći na osnovu toga da su poželjni, vrijedni, voljeni, popularni. Međutim, tako ulaze u promiskuitet i rizična ponašanja. Odgovorno seksualno ponašanje razvija se usvajanjem relevantnih znanja, stavova i razvijanjem samopouzdanja i samopoštovanja.
 
Za sva pitanja i sugestije obratite se psihološkom savjetovalištu Asocijacije XY,  a usluge su besplatne. Možete to učiniti i privatnom porukom u inbox stranice.
 
 
(XY roditeljski savjetnik, Kidsinfo.ba)
Prethodna priča

Domaća zadaća za 9. razred: Hemija – Aminokiseline i proteini

Naredna priča

Vjekoslav Mandić o otvaranju vrtića: Pratit ćemo situaciju

Najnovije iz Zdravlje

-->