fbpx

Lana Lekić, doktorica farmaceutskih nauka koja se bavi masažom beba za Kidsinfo.ba: Ukoliko smo stalno zabrinuti i pod stresom naše bebe to osjete

Mišljenja o tome kako pandemija korona virusa, tačnije konstantna izolacija, utiče na bebe su, ako je suditi po onome što možemo čuti i pročitati u medijima, podijeljena. S jedne strane imamo one koji tvrde da je korona virus promijenio svakodnevicu apsolutno svih ljudi na svijetu bez obzira na starosnu dob,  a s druge strane su oni koji smatraju da su jedino bebe „zaštićene“ zbog, kako tvrde, toga što su previše male da bi razumjele šta se dešava.

O tome kako pandemija i konstantni boravak u kući utiču na bebe smo razgovarali s Lanom Lekić, doktoricom farmaceutskih nauka koja je i sertificirana trenerica za masažu beba i djece, te majka troje mališana. Ona nam na početku razgovora objašnjava da su, bez obzira na uzrast, apsolutno svi pogođeni pandemijom.

Lana: Bez obzira da li se radi o maloj bebi ili većem djetetu, svi su jednako pogođeni situacijom u kojoj se nalazimo. Bebe su zatvorene u kući s roditeljima čija radna obaveza, bez obzira na situaciju, traje u kućnim uslovima, a starija djeca su otrgnuta od vršnjaka, igre i svega što djetinjstvo nosi sa sobom. Prvi izazov s kojim su se mnogi roditelji suočili je kako objasniti pandemiju korona virusa djeci, posebno imajući u vidu nesigurnost u vezi s tim koliko dugo zatvaranje škola može da traje. Informacije koje roditelji daju djeci razlikuju se zavisno od djetetove dobi, ali je važno održati smirenost kada s djecom razgovaraju o COVID-19. Ako djeca roditelja percipiraju kao vrlo tjeskobnog, uplašenog i zabrinutog, oni će to pokupiti čak i ako roditelj nije ništa rekao. Najlakše je pravilo da pokušate biti izravni, iskreni i kratki, te da pokušate da svakodnevno smanjite količinu vijesti kojima se opterećujemo. Treba prihvatiti i priznati zabrinutost i pokušati dati djeci osjećaj da su promjene koje se događaju oko njih osmišljene tako da svi budu na sigurnom. Tako je i s bebama. Ukoliko smo stalno zabrinuti i pod stresom, naše bebe to osjete i tako su indirektno pogođene pandemijom.

Kidsinfo.ba: Možete li detaljnije objasniti na koji način preporučena izolacija, tačnije konstantni boravak u kući utiče na bebe?

Lana: Jako je važno znati da stručnjaci još uvijek uče o epidemiji koja nas je zadesila i shodno tome treba biti jako oprezan kada u porodicu stigne novi član. Statistički podaci o oboljelima pokazuju da mala djeca,  u većini slučajeva, budu zaražena kroz kontakt s bliskim članovima porodice. Pandemija na bebe ima veliki uticaj obzirom da utiče na smanjenu dostupnost zdravstvenih ustanova, hrane i podrške u brizi za dijete. Upravo zato što su svi pod stresom, mame bi trebale što češće pružati djetetu zagrljaje i poljupce, samo se treba voditi računa o higijeni ruku. Mozak djeteta i njegov emocionalni razvoj je izuzetno osjetljiv na vanjske podražaje, posebno u najranijoj dobi i upravo zato te vrste stimulacije ne bi trebalo da manjka kako bi se beba razvijala.

Kidsinfo.ba: Na koji način bebi možemo olakšati sve ono što izolacija podrazumijeva?

Lana: U ovom periodu se trebamo fokusirati na bebu i njene potrebe da bismo joj olakšali dane izolacije. Uspostavljanje rutine, čitanje knjige pred spavanje, vrijeme za grljenje i dodire, upražnjavanje meditacije i tehnika disanja s bebom u naručju… sve su to stvari kojima možemo prevazići negativnosti i olakšati izolaciju.

Kidsinfo.ba: Bavite se masažom beba. Jesu li njeni benefiti još veći u periodu izolacije?

Lana: Roditelji u različitim kulturama, naprimjer u Indiji, Rusiji i Kini, od rođenja masiraju svoje bebe kako bi se opustile i bolje spavale. Ali prednosti masaže sežu i mnogo dalje od toga. Dodir je od izuzetne važnosti za bebin emocionalni, društveni i fizički razvoj. Masaža jača njene mišiće i zglobove, djeluje na njen centralni nervni sistem i pomjera limfu, promovišući tako bolji imuni odgovor bebinog organizma i olakšavajući simptome zdravstvenih tegoba karakterističkih za rano djetinjstvo. Djeci je u svakom trenutku, a pogotovo u ovoj situaciji pandemije, potrebno mnogo pozitivnih dodira  da bi se osjećala sigurno. Masaža postavlja temelje koji su im potrebni da izrastu u sretne i samopouzdane pojedince koji se, u emotivnom smislu, osjećaju bezbjedno. Bebe koje se masiraju su  mirnije, manje plaču i bolje spavaju, ali masaža ima i skriveni, iscjeljujući učinak i za one koji masiraju. Kao prvo, dolazi do zbližavanja s  bebom, što je posebno značajno u slučaju majki koje pate od postporođajne depresije. Masaža omogućava da se dodirom izrazi ljubav koju osjećate, te  snažno bebi prenosi vaše razumijevanje i pažnju omogućavajući vam da na samom početku njenog života uspostavite pozitivan međusobni odnos. Ništa manje važno od svega navedenog je to da masaža roditeljima donosi samopouzdanje u rukovanju s malim bićem.

Kidsinfo.ba: Vi  učite roditelje  kako se bebe masiraju, no postoji li neki savjet  za one koji još uvijek nisu bili na Vašoj obuci, kako da svojoj bebi olakšaju dane tokom izolacije?

Lana: U toplini svog doma napravite pravi mali spa raj. Pronađite ne YouTube-u neku mirnu, relaksirajuću melodiju, ugrijte prostoriju i prigušite svjetlo. Stavite nekoliko kapi eteričnog ulja u raspršivač ili pustite da obični čaj od kamilice isparava u posudi. Uzmite svoje dijete u zagrljaj i grlite ga dugo. Nemojte puštati prije nego dijete pusti zagrljaj jer mu je tek tada dovoljno. Možete mu pričati priču, te na leđima nježnim pokretima i vrhovima prstiju dočaravati scene iz omiljene bajke. To su trenuci koji su vama i vašem djetetu najvrijedniji u životu, a ne koštaju ništa.

Kidsinfo.ba: Obzirom na to da imate troje djece, šta biste poručili roditeljima povodom izolacije, na koji način da se nose s njom?

Lana: Uvijek roditeljima citiram izreku jednog slavnog vozača automobilskih trka koji je jednom prilikom rekao: “Glavna stvar tokom trke je gledanje ispred sebe, a ne u zid, jer volan automobila usmjeravate tamo gdje vas oči vode. Usredsredite li se na negativni ishod situacije i to će postati i stvarnost”. Iz situacije obavezno pokušajte da izvučete samo ono pozitivno. Neka ovo bude period kada ćete steći neke nove vještine, pročitati knjige koje ste oduvijek namjeravali ili pogledati filmove koje već dugo želite. Pozitivno razmišljanje, smanjeno gledanje vijesti i rad na sebi umanjit će nervozu i tako ćemo prema djeci biti puno bolji i opušteniji. Korona će nas promijeniti u mnogim segmentima, tačnije onom emotivnom i ljudskom, ali će nam i omogućiti upoznavanje nas samih, a uz to i razvijanje odnosa s djetetom.

Kidsinfo.ba: Koliko je, po Vašem mišljenju, u svemu tome bitno da roditelji nađu vrijeme samo za sebe?

Lana: Roditeljstvo je put pun izazova. Preporučujem da ostanete aktivni i da uspostavite rutinu. Aktivnosti, rutine i struktura daju danu oblik i predvidljivost, te smanjuju bespomoćnost. U nesigurnoj situaciji pružaju osjećaj stabilnosti i sigurnosti. Tjelovježba, osobna higijena, obroci u redovno vrijeme  i ostale uobičajene aktivnosti diprinose redu i strukturi.   Obratite pažnju na vlastite potrebe, jer vi ste najvažniji. Probajte svaki dan ispuniti jednu malu sitnu želju, samo vašu.  Izazovi novopečenih majki su ogromni. Odmorite se koliko možete, pokušajte spavati dok dijete to čini. Pronađite vremena za sebe kada vaš partner ili druga brižna odrasla osoba promatra dijete. Stavite slušalice, slušajte muziku, nazovite prijatelja ili rođaka, popijte šoljicu čaja ili se samo opustite. Povežite se s drugima. Društvena distanca tijekom izbijanja COVID-19 može biti deprimirajuća. Pokušajte s video pozivima ili angažmanom na društvenim mrežama da biste ostali u kontaktu. Koristite svoje “pomagače”. Angažirajte stariju braću i sestre i što više ih podstičite da budu vaši posebni pomagači, kako bi vam mogli pomoći na razvojno primjeren način.  Uključite se u forume žena koje imaju bebe i djecu sličnog uzrasta kako biste podijelili iskustva. Radite meditaciju, treninge i  vježbe disanja. Bezbroj je besplatnih kurseva.

(Kidsinfo.ba, Milica Brčkalo) 

 

Prethodna priča

Prijave u toku: Počinje novi ciklus muzejsko-obrazovnih radionica Umjetničke galerije BiH

Naredna priča

Ella Dvornik iskreno o porodičnoj izolaciji: Jedva čekam vrtić

Najnovije iz Zdravlje

-->