fbpx

Sljedeće sedmice moguće popuštanje mjera za mlađe od 18 godina

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ) Goran Čerkez poručio je danas da se razmatraju neki vidovi popuštanja mjera povodom pandemije korona virusa.

– Već treći mjesec smo u borbi sa korona virusom. Vrlo je važno reći da smo uspjeli u potpunosti iskontrolirati do sada epidemiju. U narednom periodu smo razgovarali i o popuštanju mjera. Želio bih reći da popuštanje mjera ne znači vraćanje na stari način života. Moramo jasno reći našim sugrađanima da ćemo mi još duži period živjeti pod određenim restrikcijama. Moramo razmišljati da sve ono što ublažavamo ne znači eliminiranje osobne zaštite, ali ni stanovništva. Još dugo vremena ćemo nositi i maske i rukavice i morati se ponašati odgovorno, držati distancu, povećati mjere opće higijene -, kazao je Čerkez.

Kako je naveo, mjere koje predviđaju će malo olakšati život stanovnika u BiH.

– Svjesni smo da je korona virus promijenio živote u cijelom svijetu. Ono što razmatramo je omogućavanje osobama treće dobi izlazak. Odredit će se koliko će to puta biti sedmično i na koji način. Ne samo trećoj dobi nego i mlađim osobama. Sve mjere koje budemo uvodili gledat ćemo da budu u nekom periodu od 15 dana tako da možemo pratiti efekte i da budemo spremni ukoliko nam se počnu dešavati neželjene situacije, da možemo brzo djelovati – naveo je Čerkez.

Kazao je da epidemija nije ni blizu kraja.

– Moramo pratiti kontinuirano situaciju da bi mogli adekvatno reagirati. U razmatranju su i određena zanimanja, trgovaca, manjih obrta, koji nemaju veliki promet. I o tome rezmišljamo. Već imamo određene vizije i planove i mislim da ćemo vrlo brzo, možda već naredni tjedan predložiti skidanje određenih restrikcija i omogućavanje normalnijeg života – dodao je.

Zahvalio se građanima, a posebno stranovništvu treće životne dobi i mlađima od 18 godina.

– U narednom tjednu očekujemo popuštanje mjera kad je u pitanju izlazak osoba treće dobi i mlađe kategorije do 18 godina. To će biti među prvim mjerama, a nakon toga ćemo nastaviti sa popuštanjem mjera – kazao je Čerkez.

(Fena, kidsinfo.ba)

 

 

Prethodna priča

Donosimo vam nekoliko pitanja mališana o koronavirusu, ali i odgovore koje im možete reći

Naredna priča

Kako tumačiti dječije crteže?

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->