fbpx

Novinar Slavko Klisura pokrenuo “Sunčani razred” za djecu

“Dobro ti veče dječiji svijete, djeco sunca dobro veče, neka se odrasli i noćas sjete od djece nema ništa preče”, ovako već šest noći goraždanski novinar Slavko Klisura na svom FB profilu pozdravlja djevojčice i dječake, učenike  “Sunčanog razreda“, jedinstvenog razreda u kome se susreću djeca kako bi pokazali svoju kreativnost, znanje, inovativnost, osobeni dječiji šarm.

U razgovoru za Fenu Klisura naglašava da je “Sunčani razred“ jedinstvena učionica, u kojoj djeca starije uče dobroti.

Sjajne dame iz kuće ‘Seka’ u Goraždu pokrenule su Facebook grupu za djecu BPK-a tokom koronavirusa i razmišljao sam kako da se na skroman način uključim u tu sjajnu priču i pomognem. Na tragu sjećanja na nekadašnju radio emisiju pod nazivom ‘Sunčani razred’ u kojoj sam bio domaćin brojnim djevojčicama i dječacima u predstavljanju njihovih kreativnih bisera, odlučio sam da ‘otvorim’ Sunčani razred na mom facebook profilu sa istim ciljem – priča Klisura.

Njegova ljubav prema djeci, rezultirala je nesvakidašnjom pričom koja je zaokupila pažnju i van granica BiH, odakle mu mališani šalju svoje radove i video klipove.

Željeli smo da otvorimo prozor djeci Goražda ali i drugih gradova kroz koji će ona iz svojih kuća i stanova u svijet da šalju svoje poruke, pjesme, recitacije, glumačke i slične igre. Prvu su mi video poruku poslali moji drugari Emina i Emir a ona je glasila ‘Odrasli svijete misli na dijete, dobar postani i kući ostani i ova je poruka na neki način i glavni slogan našeg razreda – pojašnjava.

Navodi da je poruka pregledana mnogo puta te da je dobila podršku djece, ali i velikog broja starijih, sudeći po komentarima.

Poslije toga krenula je draga lavina video poruka iz više gradova u kojima djevojčice i dječaci pokazuju nevjerovatnu kreativnost i u ovoj situaciji naše zajedničke nevolje dokazuju kako su sposobni da se nose sa činjenicom da ne mogu u školu, u igru, u druženja. Mislim da je ‘Sunčani razred’ još jedan pokazatelj koliko je važno da u danima izolacije posvetimo djeci pažnju, ohrabrimo ih da se igraju u uslovima u kojima jesu, stvaraju svijet njihove lijepe mašte i to je mislim dobar način da lakše savladavaju izazove izolacije – ističe Klisura.

Naglašava da djevojčice i dječaci to čine na izvanredan način, a time što se u cijelu priču oko ‘Sunčanog razreda’ uključuju i roditelji, pokazuje da djeca zapravo ohrabruju i odrasle i čine nas boljima.

Priče za ‘Sunčani razred’ nastaju u porodicama, a potom se kada ih objavim djeca susreću u našem razredu. Svake večeri oko 21 sat ja u video porukama pozdravljam moju malu raju i čitam im pjesme iz ciklusa pod nazivom ‘Kada se djeca bude’ a koje su u formi pjesama izvođene na goraždanskom festivalu dječije pjesme ‘Šta se pjesmom sanja’. A i učenici ‘Sunčanog razreda’ i sva djeca naravno, sanjaju ljubav i dobrotu. Naša je obaveza da im u ovim teškim danima za sve nas, kao najvažnijim bićima na svijetu, tu ljubav i tu dobrotu i pružimo. Pozivam sve djevojčice i dječake koji to žele da se budu u naše ‘Sunčanom razredu’. Upis stalno traje – poručuje Slavko Klisura.

(FENA, Kidsinfo.ba) 

Default thumbnail
Prethodna priča

Nikola Kojo pjevao s kćerkom

Naredna priča

Harry Cooper kuha za Kidsinfo: Čokoladni kuglof s višnjama

Najnovije iz VIJESTI

-->