fbpx

Apel majke dvogodišnje djevojčice: Zbog zabrane kretanja maloljetnika u FBiH je ugroženo mentalno i fizičko zdravlje djece i roditelja

U Federaciji BiH se od 20. marta primijenjuje zabrana kretanja za mlađe od 18 godina, prema naredbi Federalnog štaba civilne zaštite. Našoj redakciji javila se majka djevojčice od nepune dvije godine Aida Šehagić, koja kaže da odluke razumije, ali da su im potrebne izmjene kako se ne bi ugrozilo mentalno i fizičko zdravlje kako djece, tako i roditelja.

Rekla nam je da je u ovim danima, od kada zabrana traje, iskoristila sve adute koje je mogla u stanu od 40 kvadratnih metara, od ljuljačke, tobogana, bicikla, kolica za lutke, autića, raznih kockica i slagalica, bojenja, balona, lopte, crtanja.

– Opet je moje dijete najviše zakovano za ekran i izloženo opasnostima za nju puno većim od virusa, poput problema s govorom i maštom prije svega, ali i drugih psiholoških i socijalnih problema, poput  atrofije mišića, nedovoljne izloženosti vitaminu D jednom od ključnih za imunitet i mnogih drugih – rekla nam je ona.

Ipak, najteže joj padaju suze njene kćerkice, traženje cipelica i želje da izađe van.

– Apsolutno razumijem razloge zbog kojih je Krizni štab donio ovu odluku (opuštenost i neodgovornost pojedinaca je bila krajnje diskutabilna), ali i zbog svega prethodno navedenog i još puno toga se ne slažem s njima. Ne zalažem se niti molim za potpunu slobodu, već za definisanje kretanja maloljetnika, ako je potrebno i po kategorijama (godinama), uz definisanje strogih kazni za kršenje donesenih mjera. To bi bio pun pogodak za one koji svojoj djeci žele dobro, ali za budžete koje je potrebno puniti, ako ni zbog čega onda zbog pomoći koju će država morati pružiti mnogima koji su u ovoj situaciji i zbog njihovih odluka ostali bez posla i bilo kakvih primanja – pojasnila je ona.

Ima i prijedlog izmjene kretanja, a odnosi se na to da se maljetnici kreću u vremenu kada i ostali pod sljedećim uslovima:

     1. Maloljetnici se mogu kretati samo u pratnji roditelja/staratelja (dokaz – rodni list/dokaz o starateljstvu ili fotografija istog na mobitelu roditelja/staratelja+lična karta roditelja/staratelja).

  1. Maloljetnici se mogu kretati samo u grupi od 4-5 osobe koju mogu činiti samo njihovi roditelji i braća/sestre.
  2. I roditelji i maloljetnici su dužni nositi maske (treba razmotriti ovu opciju za djecu ispod 7 ili 10 godina jer je to njima gotovo nemoguće) i dezinfekcijska sredstva pri svakom boravku na otvorenom
  3. I roditelji i maloljetnici su dužni praviti socijalnu distancu od svih koje sretnu najmanje 1 m, a optimalno dva metra
  4. Dozvoljeno je kretanje samo na otvorenom prostoru, osim na igralištima tzv. parkovima za djecu čak i kada su potpuno prazni.
  5. Svi građani koji svjedoče kršenju ovih mjera a nisu ih prijavili također će biti krivično odgovorni sa istim kaznama kao i roditelji/staratelji maloljetnika.

Kaže da za  kršenje ovih mjera potrebno je propisati ozbiljne kazne i angažovati dodatne policijske službenike za kontrolu provedbe ovih mjera.

– Kazne ako ništa mogu pokriti njihove plaće i dodatni angažman. Dakle, ne treba tražiti potpunu slobodu niti računati na savjest građana, ali djeca moraju imati osnovna prava na slobodu i pravo na kretanje i udisanje svježeg zraka, posebno jer nisu direktno ugroženi virusom. Sve zdravstvene preporuke idu u smjeru boravka na otvorenom prostoru, bavljenja fizičkom aktivnošću i socijalnom distancom. Pa hajde da to provedemo umjesto mjera represije zbog kojih je ugroženo i mentalno i fizičko zdravlje i djece i njihovih roditelja, a koje ako ovo stanje potraje, neće moći biti ispoštovana uz najbolju volju – rekla je ona.

Poručuje da, ukoliko je namjera zalaganje za karantin, onda da se napravi onaj od 21 dana, te da se zaustavi sve na taj period.

– Zaustavite sve, najavite tri dana ranije da se kupe namirnice (mogu i po abecedi svaki dan da smanjite gužve) i/ili omogućite online kupovinu i to samo online, pa zatvorite apsolutno sve osim stvarno hitnih/bitnih ustanova – bolnice, dežurne apoteke, domovi za djecu, direktna proizvodnja struje. Ovako ove polumjere – gdje meni muž svakodnevno s posla može donijeti virus, a ja sam sa djevojčicom kao u svakodnevnom karantenu nemaju nikakve veze s mozgom – napominje ona.

Kaže da se na jednom mjesti „štite,  a na drugom izlažu i to ne samo drugim problemima (mentalnim i fizičkim) već i problemu od kojeg te štite tj. Covid-u“

Duraković sa sličnim prijedlogom

Podsjetimo da je jučer i nezavisna zastupnica Skupštine Kantona Sarajevo Jasna Duraković rekla da je uputila inicijativu da se upute prijedlozi izmjene mjera zabrane kretanja za djecu mlađu od 18 godina.

– Neću reći ni da se slažem sa švedskom nonšalancijom, ali mi smo baš pretjerali. Entitet Republika Srpska, Srbija, Hrvatska pa i druge zemlje u okruženju nisu uvele ovakve striktne mjere. Tražila sam da djeci omoguće kretanje bar po jedan sat dnevno ili da odrede dane i sate kad djeca mogu izaći vani na svjež zrak uz nadzor roditelja – napisala je.

 Kaže kako adekvatnom kontrolom, mjerama zaštite i održavanja socijalne distance se može lako dogovoriti na zadovoljstvo svih roditelja/ki.

– Ne tražimo da djecu vodimo u parkove, ali tražimo šetnju mimo jezgre grada, na planini daleko od ljudi ili negdje u prirodu da ih odvedemo – napomenula je.

(kidsinfo.ba)

 

Prethodna priča

VIDEO Pogledajte i uradite vježbe kod kuće za djecu i roditelje

Naredna priča

RTRS: Školski čas za 31. mart od prvog do šestog razreda

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->