fbpx

Korona virus: Kako pomoći djeci da shvate šta se dešava?

Situacija sa korona virusom stavila nas je sve u vrlo neobičnu i nesvakidašnju poziciju. Naše uloge su promijenjene kao i način života. Ali ono što je posebno važno jeste da ne zaboravimo na druge.

U tom pogledu, prvenstveno je potrebno obratiti pažnju na članove porodice, kojima je pomoć potrebna. Ali i ne samo to. Naime, obzirom na povećanu izolaciju, društvenu paniku i atmosferu koja se iz dana u dan veoma mijenja, trebamo pronaći načine kako da to objasnimo našoj djeci. 

Da su odrasli odgovorni za djecu, na veoma dobar način objasnila je psihologinja Nela Marinković, koja je na svom Facebook profilu podijelila preporuke: “Kako pomoći djeci da shvate šta se dešava?”. Naglasila je kako postoje individualne razlike i različiti nalazi istraživanja, ali je suština da djeca do 10-ak godina (nekada i mnogo starija) nisu u mogućnosti da se sama umire kada su jako uznemirena, za to su im potrebni odrasli.

– Gledanjem i oponašanjem, djeca uče, zato budimo dobar uzor djeci – poručila je i kratkim jednominutnim videom objasnila o čemu govori.

Ovdje pogledajte video koji je podijelila. 

(Buka.com/Kidsinfo.ba)
 
Prethodna priča

Goca Tržan o borbi za potomstvo: Košta mnogo novca i hiljadu stvari može da se iskomplikuje

Naredna priča

Samoizolacija u domu Marije Hudolin: Doživjela sam tri nervna sloma

Najnovije iz VIJESTI

-->