fbpx

Kako koronavirus infektira tijelo?

Statistički gledano, jedna od sedam pozitivnih osoba na koronavirus teško će disati, a šest posto njih moglo bi u umrijeti, navodi se u izvješću Svjetske zdravstvene organizacije.

Prema Bruceu Aylwardu, pomoćniku generalnog direktora WHO-a, koji je vodio misiju u Kini i pregledao čak 56.000 slučajeva, simptomi mogu brzo postati loši i vrlo kompromitirati bolesne žrtve. Stoga je naglasio kako je proučavanje bolesti, ali i slučajeva umrlih osoba, važno za smanjenje mogućih žrtava.

1. Sve započinje u nosnoj šupljini. Koronavirus utječe na stanice epitela koje prekrivaju i štite dišne puteve. Zaustavi li se u gornjim dišnim putevima, osoba će imati samo blage simptome.
2. Stanje se pogoršava ako dospije do dušnika i plućnog tkiva, što može pokrenuti pneumoniju uzrokovanu virusom.
3. Tijelo će pokušati popraviti štetu što prije, tj. bijelim krvnim stanicama ubiti virusne tvari i vratiti tkivo u normalno stanje.
4. U slučaju teške koronavirusne infekcije propadat će epitel koji oblaže traheje i bronhije te će smanjiti količina sluzi koja oblaže i štiti pluća. Bez sluzi i cilija (koje su odgovorne za čistoću zraka koji ulazi u pluća), više patogena može ući u pluća.
5. Oštećena pluća će smanjeno proizvoditi kisik te opskrbljivati vitalne organe, pri čemu će sekundarne bakterije nastaviti prodirati kako bi još više ugrozile matične stanice. Ovo pokreće domino efekt koji dovodi do pogoršanja stanja.

(Roditelji.hr)

Prethodna priča

Katy Perry pokazala trudnički stomak šetajući se Melbourneom u cvjetnoj haljini

Default thumbnail
Naredna priča

test

Najnovije iz VIJESTI

-->