fbpx

Preporuka Biblioteke Sarajevo: Naslovi za djecu različitih uzrasta

Razvoj vještine i ljubavi prema čitanju nešto je što se gradi tokom godina, a stručnjaci preporučuju da počnete od najranije dobi svog djeteta. Nemojte zaboraviti da čitanje treba da bude zabavno, a ako ispunite taj kriterij dijete neće osjećati obavezu, nego zadovoljstvo.

Ključ je u izboru pravih knjiga, a Vesna Čopra, uposlenica Biblioteke Sarajevo je za Kidsinfo.ba preporučila naslove za različite uzraste.

Uzrast od 0 do 24 mjeseca

Gledam i gugućem, GRR u zoološkom vrtu i Muu na selu

Riječ je o slikovnicama u kojima se nalaze krupne slike životinja, a pritiskom na dugme mališani mogu čuti kako zvuči kada se životinje oglašavaju, što je izuzetno privlačno i poučno. Ova vrsta knjiga podsjeća na igračke, što će učiniti da ih dijete zavoli od najranije dobi.

Image result for muu na selu

Slikovni rječnik

Slikovnica tvrdih korica i listova u kojoj se nalaze jednostavna i zabavna pitanja kojima se dijete podstiče da uči, otkriva nove riječi, širi vokabular, usvaja nove pojmove, dobija nove informacije i prepoznaje boje. Slikovnica je puna ilustracija koje prate kratki tekstovi.

Image result for dlikovni rječnik

Predškolski i mlađi školski uzrast

Vrline Mane Mare Bubamare

Riječ je o ostvarenju autorice Arijane Čulina koje govori o ljubavi, prijateljstvu, ljudskim vrlinama i manama, odnosno o različitostima među nama, te o željama i dječijim snovima. Ova slikovnica ima i pjesmice koje se vezuju za priču, a koje čitanje čine dinamičnijim i sadržajnijim.

Image result for Vrline Mane Mare Bubamare

Mali nauk o životinjama za djecu

Knjiga podstiče razvoj pozitivnog stava prema drugima i drugačijima, te donosi savjete o tome kako pomoći drugima i pružiti im savjet. Neke od priča u knjizi su: “Žaba voli muhu” i “Cvrčak nalazi utočište kod krtice”.

Image result for Mali nauk o životinjama za djecu

Tinejdžeri

Štreberka

Riječ je o seriji romana autorice Holi Smejl koji govore o djevojčici koja zna mnogo toga, ali ne zna kako da stekne prave prijatelje i pita se zašto je izbjegavaju i ne vole. Zapravo govori o nedaćama i iskustvima kroz koje prolaze mnoge tinejdžerice, a samim tim može utjecati na mlade kojima se često čini da im se ruši svijet, a da ustvari za brigu nemaju valjan razlog.

Image result for štreberka knjiga holi smejl

Dadilja McPhee i veliki prasak

Riječ je o djelu Emme Thompson, a knjigu preporučujem jer je neobično zanimljiva kombinacija priče i dnevnika. Govori o životu jedne porodice koja živi sretno na selu, ali zbog rata dolazi do velikih promjena. Sva ta dešavanja su isprepletena konfliktima i emocijama, što omogućava tinejdžerima da shvate da se ponekad treba suočiti s poteškoćama na koje nailaze. Knjiga govori o raznim iskušenjima i izazovima s kojima se treba nositi.

Image result for Dadilja McPhee i veliki prasak
(Kidsinfo.ba/Milica Brčkalo)

Prethodna priča

Srce za djecu: Davaoci krvi pokazali da mali heroji nisu sami

Naredna priča

Kate Middleton: Stalno sam brinula kakva ću biti majka

Najnovije iz VIJESTI

-->