fbpx

Prvi trimestar trudnoće – sve što treba da znate

Uglavnom kažu da vrijeme od onog trenutka kada ugledate dve crtice na testu za trudnoću do porođaja jako brzo prođe. Ipak, za one pripadnice nježnijeg pola koje su se po prvi put nađu u ulozi trudnice, svaka promjena koja sa trudnoćom dolazi – psihička, emocionalna, fizička, hormonska, velika je novina i nepoznanica. Stoga je uvijek od velike pomoći svaki savjet koji će barem malo olakšati to novo iskustvo i putovanje koje traje devet mjeseci. Ovog puta naša tema je rana trudnoća – koji su njeni najraniji simptomi, koji se fiziološki procesi odvijaju u prva tri mjeseca, kako se razvija plod, i šta je važno da trudnica u tom periodu zna i učini.

Na početku treba da govorimo o ranim simptomima trudnoće. Onaj koji je najočigledniji jeste svakako izostanak menstrualnog ciklusa. Ipak, tu su i drugi znaci koji često mogu da se previde. Oni simptomi koji su najčešći znak da je u pitanju trudnoća su sljedeći: jutarnja mučnina, preosjetljivost na mirise, napetost u grudima, malaksalost i umor. Osim toga, takođe su mogući gorušica, nadutost, osećaj metalnog ukusa u ustima, učestalo mokrenje. Sve su ovo znaci, a prije svega izostanak menstruacije, da je vrijeme da uradite test. 

Pitanje koje slijedi jeste šta ukoliko je test pozitivan – koji je sledeći korak i kada je potrebno javiti se doktoru? Veoma je važno da zaista odemo kod svog ginekologa na pregled, kako bi on trudnoću ustanovio ultrazvučno i kako bi konstatovao srčane otkucaje ploda, što je uglavnom moguće učiniti od pete nedjelje trudnoće. Ultrazvučna potvrda trudnoće bitna je i kako bi doktor ustanovio da se plod nalazi na pravom mjestu, tj. kako bi se isključila mogućnost vanmaterične trudnoće. Uz sve to, trudnoću je potrebno potvrditi i biohemijski, putem vađenja krvi i praćenjem nivoa beta HCG-a u krvi.

Nakon svega toga, naravno, treba slijediti uputstva ljekara, prije svega, jer je prvi trimestar veoma važan period trudnoće i delikatan. Većina eventualnih pobačaja dešava se upravo u ovom periodu, kada se plod razvija i usađuje. Nisu rijetka ni krvarenja, koja mogu biti opasna, pa i znak pobačaja, naročito ukoliko javi u kombinaciji sa bolovima u donjem stomaku.

U prvom trimestru naročito oprezne treba da budu one trudnice za koje se procijeni da imaju visokorizičnu trudnoću – sa trombofilijom, što je zgrušavanje krvi potencijalno rizično i za majku i za bebu, i kada je potrebno svakodnevno primati adekvatnu terapiju; ukoliko postoji miom na materici; ranija iskustva sa pobačajem i sl.

Takođe, prvi trimestar je veoma važan jer se tokom njega u potpunosti odvija organogeneza – razvijaju se svi organi i na kraju trećeg mjeseca, tj. u 12. nedelji embrion postaje fetus. Na kraju prvog trimestra, ako i na početku drugog trimestra se radi i određeni skrining testovi, poput Dabl testa, naravno po savjetu ljekara koji vam vodi trudnoću. 

(mogujatosama.rs, kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Kako savladati dječiji inat

Naredna priča

Namirnice koje se smatraju lošim za zube vaše djece

Najnovije iz VIJESTI

-->