fbpx

Staromodni savjeti o roditeljstvu koji se danas ignoriraju

Savremeno doba donijelo je promjene u svim životnim oblastima, a izuzetak nije ni majčinstvo. Naime, u prošlosti su se majke pridržavale savjeta koje danas, uglavnom, ignoriraju. 

Donosimo vam samo neke od njih: 

– Vjerovalo se da je opasno ljubiti bebe, a zbog potencijalnog prenosa bakterija s roditelja na djecu. No, danas se ističe važnost zagrljaja i poljubaca koji će pomoći djeci da se osjećaju voljenima. 

– U prošlosti se primjenjivalo pravilo po kojem je svaka žena morala da pere bradavice prije dojenja. No, na majčinim bradavicama se nalaze i dobre bakterije koje pomažu bebi da osnaži svoj imuni sistem. 

– Vjerovalo se i da je neophodno stezati djetetove noge, a sve kako bi one rasle ravno. Danas se zna da ovakva praksa može dovesti do oštećenja kukova. 

– Pravilo: “Ne skačite na svaki bebin plač, razmazit ćete je” potpuno je pogrešno jer pedijatri i psiholozi ističu da nije moguće razmaziti tako malo dijete. Ono plakanjem poručuje da mu nešto fali. 

– Vjerovalo se da beba treba konstantno da ima kapu na glavi, a sve to kako ne bi imala klempave uši. No, stalno nošenje kape može dovesti do “pregrijavanja” tijela. Uz sve to nemojte zaboraviti ni činjenicu da klempavost nema veze s nošenjem kape, nego s genetikom. 

– Vjerovalo se da trljanje djetetovih desni lukom podstiče rast zuba. 

(vecernji.hr/kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Najveće zablude o dojenju

Naredna priča

Nadgledanje internet aktivnosti vašeg tinejdžera: Gdje postaviti granicu?

Najnovije iz RODITELJI

-->