fbpx

Pripremite dijete na dolazak novog člana porodice

Dolazak novog člana porodice posebno je stresan za stariju djecu, a sve zbog činjenice da tada gube dio pažnje koju su im roditelji poklanjali. Zbog svega toga nerijetko dolazi do pojave ljubomore, a kako se postaviti u toj situaciji otkriva Bosa Đajić, doktor specijalista pedijatrije. 

Ona ističe da je jako bitno da oba roditelja učestvuju u pripremi starije djece na dolazak nove bebe.

– Otac ima malo veću ulogu u tome posebno dok je majka trudna. On djetetu treba da objasni da će stići novi član i da na neki način svi treba tome da se raduju, da je to nešto što će oplemeniti i osvježiti njihovu porodicu. Potrebno je, koliko je to moguće, uključiti ih u pripreme u vezi s dolaskom novorođenčeta, pod kojim se podrazumijevaju priprema kreveca i ostalih stvari potrebnih za bebu. Otac posebno treba da bude podrška djetetu, ali i majci – objašnjava ona. 

Prema njenim riječima, kada već dođe trenutak da majka ode u porodilište, to ne treba da bude traumatično za djecu koja ostaju kod kuće i tu opet važnu ulogu ima otac, koji s njima ostaje i koji vodi brigu o njima.

– On kroz razgovor s djetetom treba da na neki način nadomjesti majku i pripremi ga za dolazak majke i bebe u kuću. Bilo bi poželjno da, ukoliko to mogućnosti dozvoljavaju, svi zajedno odu u bolnicu da posjete bebu i majku, ali i da kada bude vrijeme za izlazak iz bolnice, takođe, svi zajedno odu po njih. Nikako ne smijete zapostaviti dijete – dodaje Đajić. 

Ona ističe, da bi dijete trebalo uključiti u sve aktivnosti oko bebe, poput  dodavanja pelene i kreme tokom presvlačenja.

 

(nezavisne.com/kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Nadgledanje internet aktivnosti vašeg tinejdžera: Gdje postaviti granicu?

Naredna priča

Naučite svog školarca da vam prepriča dan

Najnovije iz Vodič kroz trudnoću

-->