fbpx

Naučite svog školarca da vam prepriča dan

Koliko puta se razgovor između vas i vašeg školarca odvijao tako da ste na svako pitanje dobijali samo kratak odgovor koji vam ništa ne govori? Nemojte zaboraviti da je riječ o djeci u osjetljivoj dobi, te da je izuzetno važno da vam ispriča sva dešavanja iz škole, a mi vam donosimo savjete stručnjaka koji su otkrili kako da to postignete.

POSTAVLJAJTE DETALJNA PITANJA

Na neodređena pitanja dobit ćete i takav odgovor. Raspitajte se o nekim specifičnim situacijama i događajima, naprimjer: “Šta ste igrali na fizičkom danas?”. 

PAMTITE IMENA NJEGOVIH PRIJATELJA

Kad djeca krenu u školu, krug njihovih prijatelja i djece s kojom komuniciraju i druže se naglo se povećava, a roditeljima postaje teže zapamtiti sva imena koja dijete spomene prepričavajući svakodnevne događaje iz škole. No, imajte na umu da su njihovi vršnjaci tema koja će ih potaknuti na priču, a vama omogućiti da bolje upoznate svoje dijete i saznate kako funkcionira u društvu i razvija odnose s vršnjacima. 

I NJIMA TREBA TIME OUT

Kao što i odraslima nakon napornog radnog dana treba neko vrijeme da se opuste, isto vrijedi i za djecu. Stoga, ako dijete iz škole dođe kući na ručak ili večeru, nemojte ga odmah zasuti pitanjima o školskim temama i događajima. Odaberite neke ležernije, neobavezne teme, poput njegovih omiljenih filmova i igara, a školske probleme ostavite za kasnije kad se dijete malo opusti. 

PREPRIČAJTE I VI SVOJ DAN

“Danas sam se tako dobro osjećala kad sam…” ili “Uh, danas sam imala jako težak posao, ali prisilila sam se i uspješno ga završila…”, a nakon toga bit će prirodno da svoje dijete pitate: “Je li se i tebi danas dogodilo nešto posebno lijepo?”.

POIGRAJTE SE

Djeca predškolske i rane školske dobi imaju bujnu maštu i vole priče. Stoga možete razgovor o školi pretvoriti u igru pričanja priča. Naprimjer, vi započnite rečenicu “Danas sam u školi sjedila pored…”, a zatim pustite dijete da je dovrši.

(mamatataja.ba/kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Pripremite dijete na dolazak novog člana porodice

Naredna priča

Pet jednostavnih i zdravih obroka za školarca

Najnovije iz Ostalo

-->