fbpx

Najveće zablude o dojenju

Najljepši trenutak u životu jedne žene je onaj kada postane majka. No, novi život znači i nove obaveze i majčinske brige, a jedna od njih je i dojenje bebe.

Sigurno je da ste, kada je o ovoj temi riječ, slušali različita mišljenja o tome šta bi trebalo, a šta ne. Kako bi vam otklonili dileme, donosimo vam četiri najveće zablude o dojenju:  

1. Priča o tome da dojilja mora piti mnogo mlijeka da bi stvarala mlijeko jednostavno nije tačna.  Djetetovo sisanje na prsima ključni je faktor i više sisanja stvara više mlijeka.

2. Sposobnost uspješnog dojenja ne ovisi o veličini dojki. Veličina dojki ovisi o količini masnog tkiva smještenog ispod kože. Mlijeko stvaraju posebne žlijezde u dojkama koje su prisutne kod svih žena.

3. Možete nastaviti jesti većinu svoje omiljene hrane za vrijeme dojenja. Ako ste zabrinuti zbog pojedine hrane, pojedite svaki put malu količinu i gledajte uzrokuje li bilo kakav problem vašem djetetu. Ako smeta djetetu svaki put kad je pojedete, izbjegavajte tu određenu hranu.

4. Ako niste dojili prvo dijete, to ne znači da nećete moći dojiti drugo. 

(index.hr/kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Skrivene opasnosti korištenja dodataka za autosjedalice

Naredna priča

Staromodni savjeti o roditeljstvu koji se danas ignoriraju

Najnovije iz Dojenje

-->