fbpx

Finska već 82 godine roditeljima poklanja pakete sa 63 stvari za novorođenče

Roditeljstvo je uzbudljivo za roditelje, ali i za sve oko njih. Već sam početak roditeljstva dolazi s brojnim izazovima, poput pripremanja svih potrebnih stvari za novorođenče.

Pa, finska vlada je još 1938. godine pokrenula program kojim nastoji, između ostalog, ublažiti stres novopečenih roditelja. U okviru njega, svako novorođenče dobije kutiju sa svim osnovnim potrepštinama.

Paket za bebe, kako ga mnogi nazivaju, sadrži sve ono što će djetetu trebati tijekom prve godine njegovog života pa se u njemu nalazi odjeća te higijenski proizvodi, ali i igračke. Konkretno, u svakom paketu se nalazi impresivnih 60-ak stvari, poput skafandera, vreće za spavanje, kape, bodija, rukavica, čarapa, ali i posteljina, deka te prva slikovnica. No, nisu zaboravili ni na majke pa se u paketu nalaze i jastučići za dojenje, škarice za nokte, četkica za zube, kondomi, lubrikant, četka za kosu, ali i mnoge druge stvari.

Ideja je pokrenuta kao odgovor na smanjenje nataliteta i sve veću smrtnost djece s kojom se Finska borila tijekom 1930-ih. Danas, alternativno, umjesto da dobiju kutiju za bebe, roditelji mogu tražiti novčanu pomoć u iznosu od 170 eura. 

Finska je trenutno jedna od zemalja s najnižom stopom smrtnosti novorođenčadi na svijetu sa samo 2,5 mrtvorođene djece na hiljadu rođenih. U SAD-u taj broj iznosi 5,7, u Kanadi 4,5, u Ujedinjenom Kraljevstvu 4,2, dok je prosječna svjetska stopa smrtnosti dojenčadi čak 4,9.

Iako je Finska pionir ove ideje i pruža svojim građanima ovu uslugu već više od 80 godina, brojne druge zemlje krenule su njezinim stopama. Dijelovi Australije, Škotske i SAD-a, kao i Argentina, slijedili su finski primjer te su osmislili vlastite kutije za novorođenčad.

Tokom godina se sadržaj ove kutije mijenjao, ali on uglavnom sadrži 60-ak predmeta. Konkretno, prošle godine se u njemu našlo 63 predmeta, u pritiskom ovdje pogledajte video i stvari koje se dobiju.

(index.hr, kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Caffe & Dječija Igraonica/ Rođendaonica "Geppetto" vas poziva na zanimljiva druženja

Naredna priča

Sindrom hiperstimulacije jajnika: Simptomi i liječenje

Najnovije iz Njega

-->