fbpx

Trikova za lakše uspavljivanje bebe

Rijetki su roditelji koji nikad nisu iskusili probleme s uspavljivanjem malog djeteta.  Ako ste u takvoj situaciji, pokušajte s nekim od ovih trikova:

1. Umirite se

Kada je vrijeme za spavanje, prestanite s igranjem, smijanjem i gugutanjem i pokažite svojoj bebi da bi trebala zaspati. Utišajte se, pogasite svjetla i poželite bebi laku noć. Ako se dijete probudi usred noći, nahranite ga ako to traži, ali bez razgovora i smijanja kako se ne bi razbudilo. 

2. Uključite usisavač

Jednako uspješno djeluje i fen za kosu ili ventilator. Nevjerojatno, ali bebe uz zvuk tih uređaja s lakoćom utonu u san.  

3. Ohladite sobu

Dosta roditelja se boji  da se malo dijete ne prehladi ako spava u hladnoj sobi, te spavaću sobu ponekad toliko ugriju da se u njoj jedva diše. Temperatura tijela tokom spavanja pada pa nam nije potrebna pretopla soba kako bi lakše spavali. Zbog vrućine, bebe su nervozne, znoje i stalno bude. Stoga, ne pretjerujte s grijanjem.

4. Izađite iz sobe 

Nučite dijete da samo spava. 

5. Držite se rutine

Kada je vrijeme za spavanje uvijek se pridržavajte iste rutine. Ako vam odlazak na spavanje počinje s kupanjem i pranjem zuba, neka vam to uvijek bude tako kako bi dijete znalo da je vrijeme za san.

6. Hranjenje u snu

Treba li novorođenče buditi po noći za hranjenje ili ne vječno je pitanje roditelja na koje ima puno različitih odgovora? Ako želite hraniti bebu, ali ne želite da se budi po noći onda je jednostavno nahranite u snu. 

(večernji.hr/kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Ishrana u trudnoći: Šta izbaciti iz menija

Naredna priča

Zdravlje: Istraživanje pokazalo da je depresija češća kod tinejdžerki

Najnovije iz Ostalo

-->