fbpx

Probajte metodu doktora Karpa kako bi smirili vaše dijete

Ukoliko imate malo dijete, sigurno se mučite da pronađete određeni način koji bi ih smirio u trenucima kada počnu histerično da plaču. Kada se ovakav plač javi dok ste u kući, lakše ćete da stišati i smiriti nego kada se nađete napolju u nekoj prodavnici. Kako biste riješili ovaj problem i svoje dijete smirili veoma brzo, isprobajte provjerenu metodu poznatog američkog pedijatra  Karpa!

Kao što smo već napomenuli, doktor Harvi Karp je poznati američki pedijatar koji je napisao knjigu “Najsrećnija beba”  u kojoj je dao savjete svim roditeljima kada je u pitanju vaspitavanje djece. Pored toga, u okviru svoje knjige objasnio je i metodu koja je po njegovim rečima provjerena.  Naime, on objašnjava kako dječiji mozak funkcioniše i u skladu sa tim objašnjava kako roditelj treba da se ponaša u trenutku histeričnog plakanja kod djece.

Dakle, zamislite da se nalazite u prodavnici i vaše dijete želi da mu kupite novu igračku, vi vjerovatno odbijate jer ima dovoljno igračaka. Tada, kada kažete ne, kreće njegova reakcija histeričnog plakanja i vikanja da želi tu igračku. Vaš sljedeći korak zavisit će od toga na koji način pristupate djetetu. Neki roditelj će kupiti djetetu igračku da bi prestalo da plače i time će pokazati da dijete upravlja njim, što će ono uvijek koristiti, neki će ipak ignorisati dijete i pustiti ga da plače i dere se po radnji. U svakom slučaju izbor je vaš. Međutim, kada dođete u ovu situaciju možete iskoristiti metodu dr. Karpa i “spustiti se na dječji nivo”, odnosno uzvratiti riječima koje vaše dijete koristi. Ukoliko mu umjesto “Ne možeš da dobiješ tu igračku! ” uzvratite rečima “Želiš tu igračku? Koliko? Želiš je?” vidjećete da će se vaše dijete odmah smiriti. Tada, kada ono prestane da plače, vi mu objasnite smirenim tonom zbog čega sada ne može da je dobije.

Ukoliko je vaše dijete veoma malo, odnosno beba koja ni ne govori ni hoda, ali često plače i uznemiri se (a da razlog tome nije glad ), možete koristiti uvijek sigurne i provjerene metode kao što je ljuljanje, pričanje, puštanje mizike koju ste primjetili da vole ili nekog crtanog filma. 

Period odrastanja je ujedno i najljepši, ali i najteži period za svakog roditelja jer je potrebno vaspitati djecu i praviti kod njih sve potrebne sposobnosti. Stoga, dragi roditelji budite jaki i uporni!

(mogujatosama.rs, kidsinfo.ba)

 

Prethodna priča

Stručnjakinja pojasnila zašto s djecom trebate razgovarati o koronavirusu

Naredna priča

Anksioznost kod tinejdžera: Znaci i savjeti za roditelje

Najnovije iz Ostalo

-->