fbpx

Zašto djeca ne vole tutu

Prema novim istraživanjima američkih pedijatara, za otežano učenje mališana da koristi tutu  najvjerovatnije je kriv zatvor kod djeteta. 

Naime, u dvije studije, objavljene u stručnom medicinskom časopisu Pedijatrija, navodi se da nekoliko faktora doprinose odlaganju i zakašnjenju u “toalet treningu”, kako su naučnici nazvali postupak, na koji, inače, djeca prelaze do treće godine starosti.

Poređenje djece koja imaju teškoće u “toalet treningu” sa djecom koja tu “tranziciju” obave bez problema otkrilo je da su prva teško prilagodljiva, da rano iskazuju lošu narav i raspoloženje i da su manje uporni, naglasili su pedijatri sa Univerziteta Harvard.

Nemar ili strogo ponašanje roditelja nemaju nikakvog utjecaja na teškoće u “toalet treningu”. Jedno istraživanje je otkrilo da je više od polovine djece u obje grupe patilo od zatvora, ali da su tvrdu, bolnu stolicu imala djeca koja pokazuju teškoće u “toalet treningu”. Ali, nije utvrđeno da li je uzrok tome zatvor.

Drugo istraživanje ustanovilo je da zatvor najčešće prethodi teškoćama u “toalet trenigu”. Blagovremeno i efikasno liječenje zatvora može predstavljati potencijalnu opciju u smanjivanju odbojnosti djeteta prema “toalet treningu”.

Ključni pokazatelj je da dijete koje izbjegava “toalet trening” zapravo kontrolira zbivanja u debelom crijevu, jer skriva ili traži da mu se izvuče papirna pelena kad želi da “nešto uradi”, zaključuju pedijatri.

(bebe.avaz.ba/kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Najčešće bolesti kože u ranoj dječjoj dobi

Naredna priča

Pet trikova za opuštanje tokom trudnoće

Najnovije iz Ostalo

-->