fbpx

Pet istina o tijelu nakon porođaja

Nije tajna da tijelo žene tokom trudnoće prolazi kroz brojne promjene koje su neophodne kako bi se beba pravilno razvijala. No, znate li koje su to promjene s kojima se tijelo suočava nakon porođaja?
Donosimo vam pet onih koje su mame definisale kao najstresnije.
1. Krvarenje nakon porođaja
Uzrok krvarenja nakon porođaja je, kako tvrde medicinski stručnjaci, odvajanje posteljice od materice. Tokom prvih nekoliko dana krvarenje je obilno, a kako se tkivo postepeno regeneriše, tako se i krvarenje smanjuje. Ono što stručnjaci preporučuju je da tokom ovog perioda obavezno koristite pamučne uloške, nikako tampone ili druge sintetičke proizvode.
2. Bolne grudi nakon porođaja
Samo nekoliko sati nakon porođaja vaše tijelo doživi ogromnu hormonalnu promjenu. To znači da prestaje proizvodnja hormona estrogena i progesterona, a u velikim količinama se javlja prolaktin, hormon koji podstiče proizvodnju mlijeka. Sve to uzrokuje bol u grudima, a bradavice postaju prilično osjetljive.
3. Probava nakon poroda
Riječ je o temi o kojoj će vam samo rijetki govoriti, a prava istina je da se mišići koji su zaduženi za probavu nakon porođaja rastegnu i oslabe. Tu je i psihološki faktor koji podrazumijeva bol prilikom vršenja nužde.
4. Ogroman apetit
Kada vaše tijelo počne proizvoditi mlijeko, trebat ćete energiju za njegovu proizvodnju. To znači da će vam apetit biti itekako povećan, a i potreba za unosom tečnosti.
5. Utjecaj hormona
Divljanje hormona nakon porođaja ne utječe samo na tijelo u fizičkom smislu, nego i na promjenu raspoloženja. To može dovesti do toga da nećete moći spavati zbog povećane količine adrenalina u vašem tijelu.

(eljekarna24.hr/kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Stručnjaci upozoravaju: Plastične loptice u igraonicama pune su bakterija

Naredna priča

Zdravlje: Jedan od pet tinejdžera se suočava s glavoboljom

Najnovije iz Porod

-->