fbpx

Izazovi tinejdžerskog perioda: Pravilan pristup u četiri ključne situacije

Nije tajna da tinejdžerski period donosi najviše izazova za apsolutno sve roditelje. Riječ je o razdoblju u kojem im se čini da to nije njihovo dijete, obzirom na činjenicu da jako teško uspostavljaju komunikaciju,  pri čemu je nivo razumijevanja na aposlutno nezavidnom nivou.

Ukoliko prolazite kroz ovu fazu sa svojom djecom, trebate znati da su razgovor, pružanje slobode i određivanje jasnih granica od presudnog značaja. No prije toga trebate prihvatiti činjenicu da odnos koji ste imali sa svojim djetetom morate zamijeniti nešto drugačijom vrstom pristupa. Donosimo vam savjete kako da se ponašate u četiri ključne situacije u kojima će se vaš tinejdžer sigurno naći.

  1. Poštujte intimu

Čak i ako sa svojim djetetom imate jako blizak odnos koji podrazumijeva to da vam govori sve tajne, morate biti spremni na promjenu jer tinejdžerske godine donose tajne koje nije uvijek prijatno podijeliti s roditeljima. Riječ je o nužnom procesu tokom kojeg ćete svom djetetu pružiti prostor u kojem će se razviti u samostalnu ličnost sa sopstvenim problemima. Nemojte zaboraviti da uvijek morate biti tu, u slučaju da vas dijete pita za pomoć.

  1. Kućni poslovi

Sigurno je da će vaš tinejdžer imati određenu vrstu otpora prema kućnm poslovima, ali nemojte zaboraviti da je pomoć u kući važna, te da je to dio tinejdžerskih obaveza. Navike koje usvoje ranije, kasnije će im biti manje naporne, a obavljanje kućnih obaveza ima i odgojni značaj.

  1. Izlasci

Izlasci i druženje su za tinejdžere jako važni, ali je potrebno u startu postaviti jasne granice dolaska i odlaska. Pri svemu tome trebate pokazati interesovanje, te do određene granice učestvovati u planiranju i kontroliranju izlaska, makar to samo značilo da sačekate vrijeme povratka.

  1. Školske obaveze

Nikako ne smijete dopustiti da vaš tinejdžer zbog drugih obaveza zanemari školu. No, trebate napraviti razliku između tinejdžera koji zanemaruje svoje obaveze i onog koji ih uspješno ispunjava, obzirom na to da biste, u slučaju da vaše dijete pripada drugoj skupin, mogli postići kontraefekt.

(stor.hr/kidsinfo.ba)

 

Prethodna priča

Tinejdžeri bi trebalo da imaju tačno određeno vrijeme spavanja

Naredna priča

Bitno je šta majka jede: Namirnice koje izazivaju grčeve kod dojenčadi

Najnovije iz RODITELJI

-->