fbpx

Bitno je šta majka jede: Namirnice koje izazivaju grčeve kod dojenčadi

Sve bebe se u prvim mjesecima života suočavaju s grčevima, čiji tačan uzrok nije potvrđen. Pojava grčeva se najčešće povezuje s glađu, a nekad i s preuhranjivanjem ili učestalim hranjenjem.

 No, na pojavu, odnosno intezitet grčeva kod beba mogu utjecati i namirnice koje majka konzumira, a koje se putem mlijeka prenose u dječiji organizam. U skladu s tim se preporučuje da izbjegavate pretjerano konzumiranje sljedećih namirnica:

  1. Mliječni proizvodi

Alergenske bjelančevine iz mliječnih proizvoda mogu doći u majčino mlijeko i kod djeteta prouzrokovati grčeve.

  1. Namirnice s kofeinom

Gazirana pića, čaj i čokolada su namirnice koje sadrže kofein, a ne treba zaboraviti ni na direktan unos kafe. Naime, neke bebe su veoma osjetljive na ovaj sastojak, ali trebate znati i to da bi majka morala da konzumira veće količine kako bi smetalo bebi.

  1. Žitarice i orašasti plodovi

Najveći alergeni su u pšenici, kukuruzu i kikirikiju.

  1. Začinjena hrana

Nakon konzumiranja ljute ili pretjerano začinjene hrane, majčino mlijeko može dobiti prilično intezivan okus. To kod bebe može izazvati tegobe u crijevima, odbijanje hrane ili povećati intezitet grčeva.

  1. Hrana koja nadima

Brokule, prokule, zelena paprika, karfiol i kupus mogu smetati bebi jer je riječ o namirnicama koje nadimaju osobu koja ih konzumira, te isti efekt mogu imati i na bebu.

 

(lolamagazin.com/kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Izazovi tinejdžerskog perioda: Pravilan pristup u četiri ključne situacije

Naredna priča

Majčinstvo i pametni uređaji: Aplikacije koje brigu o bebi čine lakšom

Najnovije iz Samo za Mamu

-->