fbpx

Tinejdžeri bi trebalo da imaju tačno određeno vrijeme spavanja

Stručnjaci za dobar san tvrde da je nužno da tinejdžeri imaju strogo određeno vrijeme za spavanje najmanje do 18. godine, jer im to pomaže u psihičkom i fizičkom razvoju.

Mnogi tinejdžeri, zahvaljujući računarima i mobilnim telefonima, često ostaju budni do kasno u noć. Stručnjaci kažu da je riječ o problemu epidemioloških razmjera povezanih sa nedostatkom sna u adolescentskom uzrastu.

Naučnici navode da su otkrili da u vrijeme kad djeca stasavaju u tinejdžere roditelji odustaju od toga da im govore kada moraju na spavanje, pa prestaju da im ograničavaju upotrebu svih tih uređaja tokom večernjih sati.

U novoj studiji ustanovili su da kontinuirano i strogo pridržavanje rutine, kada je odlazak na spavanje u pitanju, na starije tinejdžere ima značajan efekat.

U studiji sprovedenoj na Ročester Univerzitetu u Njujorku učestvovali su tinejdžeri uzrasta od 14 do 17 godina kojima su roditelji govorili kada moraju na spavanje.

Utvrđeno je da su oni tokom dana imali više energije i bili su manje depresivni od vršnjaka kojima roditelji nisu određivali vrijeme spavanja.

– Pratili smo 193 tinejdžera tokom sedam noći. Za čak 74 odsto ispitanika roditelji nisu odredili tačno vrijeme za odlazak na spavanje. Čak trećina roditelja nije ograničila upotrebu mobilnih telefona ili računara u večernjim satima, a 48 odsto njih nisu imali pravila o ispijanju kafe i kofeinskih napitaka prije spavanja – istakli su naučnici.

Porodice koje su djeci određivale kada moraju na spavanje istakle su da razumiju benefite ove rutine. Njih 16 posto primijetili su da djeca u prosjeku spavaju šest minuta duže tokom svake večeri, a tokom dana imaju više energije i manje su depresivni.

– To potvrđuje i naše istraživanje. Zbog toga podstičemo roditeljska ograničenja i težnju da oni određuju vrijeme spavanja za djecu – napisali su naučnici u rezultatima istraživanja koje je objavio ugledni stručni časopis “Sleep”.

– Roditelji koji adolescentima određuju vrijeme spavanja povećavaju mogućnost ne samo za bolji san djece, već i za bolju koncentraciju tokom dana, kao i bolje psihičko zdravlje – tvrde autori studije.

Iako priznaju da adolescenti očekuju određeni stepen autonomije i nezavisnosti, razumiju i da će se većina tinejdžera pobuniti kada im roditelji kažu kada je vrijeme za spavanje.

– Svi se slažemo da je dobar san nužan za zdravlje i siguran sam da većina naše djece sigurno treba da spava više. Ali odrediti tinejdžerima vrijeme za spavanje je prilično težak posao. Tajna je u pregovaranju, s njima jednostavno morate da pregovarate – rekao je stručnjak za spavanje Kevin Morgan sa “Loughborough University”.

Nezavisni stručnjak za san dr Nil Stenli kaže da naše tijelo zahtijeva rutinu.

– Ako znate kad morate na spavanje, omogućićete tijelu i umu da se opuste. Svi bismo imali koristi od uvođenja više rutine u naše živote, ali ona je za djecu veoma važna. U tinejdžerskim godinama san je ključan za razvoj pamćenja, tjelesni i mentalni razvoj. Redovni odlazak na spavanje u isto vrijeme donosi i cjeloživotnu dobru naviku – rekao je doktor Stenli.

(m.cdm.me/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Promijenite stav prema maslacu: Bitan je za zdravlje

 
Prethodna priča

Promijenite stav prema maslacu: Bitan je za zdravlje

Naredna priča

Izazovi tinejdžerskog perioda: Pravilan pristup u četiri ključne situacije

Najnovije iz Ostalo

-->