fbpx

Spas za iscrpljene roditelje: Uspavanke sa zvukom motora

Ako tvoja beba može zaspati samo uz neobične zvukove ili kad je voziš u automobilu, isprobaj album s umirujućim frekvencijama brujanja motora s unutarnjim izgaranjem, ali bez štetnih emisija.

Pjevušenje, ljuljuškanje, nošenje, kupka prije spavanja, zvuk sušila za kosu, usisavača, “bijela” buka, “ružičasta” buka… nebrojeno je puno rituala i metoda za uspavljivanje bebe. Pisali smo i o kolijevci i kauču koji vibracijama uspavljuju bebu, a koji su podigli puno prašine među neispavanim roditeljima. Mnogi roditelji posežu i za još jednom metodom uspavljivanja, a to je vožnja automobilom.

Zato je Nissan osmislio ekološko rješenje za iscrpljene roditelje diljem Europe koji se oslanjaju na umirujući učinak vožnje kako bi uspavali svoje malene.

60 posto roditelja djecu uspavljuje vožnjom

Nova istraživanja ukazuju na hroničnu neispavanost roditelja diljem Europe. Većina roditelja (65 %) s djecom do dvije godine starosti noću spava manje od pet sati, 60% njih priznaje kako djecu uspavljuju vožnjom, a više od pola (57 %) to radi barem jednom sedmično.

Istražujući zašto roditelji vjeruju u ovu metodu, Nissan je otkrio kako 70% njih smatra da njihovu djecu umiruje kretanje vozila, premda su zapravo za to najzaslužnije umirujuće frekvencije motora s unutarnjim izgaranjem.  

Nissan LEAF Dream Drive prvi je album za uspavljivanje djece u električnom vozilu, nastao u suradnji Nissanovih inženjera i dizajnera zvuka i stručnjaka za san, Toma Middletona. Ovaj album sadrži pet trominutnih skladbi koje izvode umirujuće frekvencije brujanja motora s unutarnjim izgaranjem – dokazane metode za uspavljivanje djece – premda je vožnja u potpunosti bez emisija. Zvukovi Nissana LEAF prepliću sa zvukom brujanja motora s unutarnjim izgaranjem i tako hipnotički umiruju djecu.  

Inače, uspavljivanjem djece u vožnji značajno se povećava ugljični otisak: na taj se način svaki godine oslobodi do 70.000 g CO2. Ipak, 70% roditelja u Europi smatra kako bi bili bolji uzor i osjećali se manje krivima kada bi svoju djecu uspavljivali vožnjom u električnom vozilu.

– Električno vozilo poput Nissana LEAF bolji je izbor za uspavljivanje djece u vožnji, premda tiha vožnja možda i ne djeluje tako umirujuće kao brujanje konvencionalnog motora. Motori s unutarnjim izgaranjem emitiraju različite frekvencije bijelog, ružičastog i smeđeg šuma, stvarajući orkestralnu zvučnu pozadinu koje djeluje posebno umirujuće na djecu – rekao je Paul Speed-Andrews, voditelj odjela za kontrolu buke i vibracija pri Nissanu.

Uspavljivanje djece u Nissanu LEAF smanjuje godišnju vrijednost emisije CO2 za 70.000 g, a ovaj album djelovat će opuštajuće i na roditelje. Sustav ProPILOT Assist značajno smanjuje stres, čineći noćnu vožnju ugodnijom i sigurnijom. Roditeljima pomaže održati stalnu brzinu i sigurnosni razmak te ih održava u središtu traka što je iznimno važno kad voze djecu.

Roditelji mogu povezati svoj pametni telefon s Nissanom LEAF putem aplikacija Android Auto i Apple CarPlay te slušati uspavanke na glazbenim platformama kao što su Apple Music, Spotify, SoundCloud, YouTube i Deezer. 

(miss7mama.24sata.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Nije tačno da više nema dobre djece. Problem je u tome što ih mi ne primjećujemo

 

r

Prethodna priča

Nije tačno da više nema dobre djece. Problem je u tome što ih mi ne primjećujemo

Naredna priča

Muzika liječi – i mamu i bebu

Najnovije iz Samo za Tatu

-->