fbpx

Djetetu nemoj davati sirupe za kašalj bez preporuke pedijatra

Djeca mogu dobiti dvostruko veću dozu daju li im se nasumce lijekovi za prehladu. Roditelji često napamet kupuju sirupe za kašalj, a nije svaki kašalj isti.

U sezoni prehlada roditelji pokušavaju djeci ublažiti simptome raznim lijekovima i sirupima koji se mogu kupiti bez recepta. Američki profesor farmaceutike Edward Bell sa Sveučilišta Drake upozorava da ih ne bi trebalo davati olako jer se nuspojave kod djece i odraslih mogu značajno razlikovati.

Dio tih lijekova nije prošao klinička testiranja i studije kakve su prošli lijekovi koji se izdaju na recept. To je jedan od razloga zbog kojih Američka pedijatrijska akademija više ne preporučuje lijekove bez recepta za djecu mlađu od četiri godine. Oni često sadrže iste aktivne tvari iako su namijenjeni za različite simptome.

Tako mnogi lijekovi protiv prehlade sadrže acetaminofen, koji umanjuje bol i skida temperaturu. Daje li roditelj dva lijeka, jedan za bol, a drugi za temperaturu, dijete može dobiti dvostruko veću dozu acetaminofena od preporučene. Prof. Bell ističe i kako su sastojci takvih lijekova uglavnom neučinkoviti u smanjenju simptoma prehlade kod djece.

– Često su registrirani kao dodatak prehrani jer se tako lakše plasiraju na tržište. Ako ih već kupujete, to treba biti u apotekama kako biste dobili stručan savjet farmaceuta. Roditelji često napamet kupuju sirupe za kašalj, a nije svaki kašalj isti. Ako je kašalj suh, primjerice, ne treba djetetu davati sirup za vlažni kašalj – pojasnila je pedijatrica Giovana Armano.

Svakako se prije uzimanja sirupa i dodataka prehrani konzultiraj s doktorom.

(miss7mama.24sata.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Dadilja otkrila zašto današnja djeca nisu pristojna kao ranije

 
Prethodna priča

Opća anestezija kod carskog reza povećava rizik postporođajne depresije

Naredna priča

Nikada niste čuli za sendvič metodu, a promijenit će vaš pogled na odgoj djece

Najnovije iz Zdravlje

-->