fbpx

Ne znate kako doprijeti do vašeg tinejdžera? Evo nekoliko savjeta!

Sve kvalitetne veze zahtjevaju povjerenje. One ne mogu se razvijati pod prisilom, i to je često proces koji zahtijeva strpljenje i upornost. Ukoliko ste roditelj koji pokušava ojačati vezu sa svojim tinejdžerom, morate mu i dokazati da to zaista želite, ali i da ste otvorenog uma i želite provoditi vrijeme sa njim. Nekada će vam se činiti kao da pokušavate razumjeti nekoga sa potpuno drugačijim životnim stilom i to je normalno.

Naučite slušati

Počnite sa tim da saznate interese vaše djece, ali i njihova dešavanja u životu, školi i van nje. Ako ne znate ništa o tome, samo pitajte. Razgovarajte i o vašem životu, poslu.. Nemojte se pretvarati da razumijete apsolutno sve kroz vaše dijete prolazi, ali dovoljno je da se suosjećate. Iskoristite priliku, šutite i samo ih slušajte. Nemojte ih govoriti da šute ukoliko ne dijelite isto mišljenje. Budite otvorenog uma i ne odbijajte ih zbog toga što su ili kakvi su.

Poštujte ih

U tinejdžerskom dobu, i dalje trebamo roditelje, ali svejedno se nadamo da ćemo uspjeti napraviti balans između discipline, podrške i vođenja. Djeca tada žele i da ih tretiramo više kao odrasle, te da ih pokažemo poštovanje. Dakako, imajte na umu da oni ipak nisu odrasle osobe, te da i dalje trebaju nekog da ih vodi. Roditelji koji i dalje su autoritet su jako bitni za razvoj tinejdžera.

Budite iskrena podrška

Da, podrška, ali kao kombinacija psihičke i emocionalne podrške, kao i one finansijske. Morate biti prisutni kada vam se dijete otvori i razgovara sa vama. Ovo često ne znači davanje novca ili samo slušanje, većobraćanje pažnje i o tome šta priča, koje probleme ima… Dokažite da ne idete nigdje i da ih nećete odbiti u teškim momentima. Pokažite im tada ljubav i sigurnost.

Izdvojite vrijeme

U nekim situacijama, činit će vam se da vam dijete „odguruje“, ali oni žele provesti vrijeme sa vama, samo pod njihovim uslovima. Kada shvatite njihove interese i hobije, predložite da skupa to radite. I zapamtite da povezivanje zahtjeva vrijeme, baš kao i sve drugo kvalitetno u životu. Budite strpljivi, otvoreni i realni i shvatit ćete da tinejdžeri nisu uopšte tako strašni. 🙂

(parents.com, kidsinfo.ba)

 

Prethodna priča

Američka majka koja je rodila 10 djece u 10 godina: Obroke planira mjesec dana unaprijed

Naredna priča

Djeca koja jedu doručak su kreativnija!

Najnovije iz VIJESTI

-->