fbpx

8 načina kako uništavate odnos sa djecom

Nekada je teško prepoznati kako vaše roditeljske odluke dugoročno utječu na dijete, ali, nekim postupcima nesvjesno možete uništiti i sabotirati vaš odnos, a ovo su samo neki od njih:

1. Koristite bijele laži kako biste zaštitili ili kontrolirali svoje dijete

Riječ je o lažima koje ljudi govore u dobroj namjeri, a roditelji ih često koriste kako bi zaštitili djecu ili pak izbjegli odgovore na neugodna pitanja. No prema mišljenju stručnjaka, to može učiniti više štete nego koristi.

“Roditelji mogu nehotice sabotirati odnos sa svojom djecom služeći se bijelim lažima kako bi zaštitili djecu od životnih stvarnosti koje ponekad mogu biti zastrašujuće”, izjavila je psihijatrica Carole Lieberman za Insider. 

Imate nedosljedna pravila ili nejasna očekivanja

Klinička psihologinja Sherrie Campbell objasnila je u razgovoru za Insider da nedosljedno pridržavanje pravila ili izbjegavanje jasnog izražavanja o tome što očekujete od djeteta, može zbuniti dijete i uništiti vaš odnos. 

“Ako svoju djecu držite u stanju zbunjenosti i oni moraju nagađati koje su njihove odgovornosti, ali i granice, oni će početi djelovati kako bi sami pronašli granice. To može dovesti do mnogih kritičnih pogrešaka, slabog samopoštovanja i problematičnog ponašanja”, rekla je.

Negativno govorite o vlastitom tijelu i tijelima drugih

Ova vrsta samokritike može narušiti djetetovo samopouzdanje.
“Ako se stalno nazivate debelima, žalite se kako izgledate u kupaćem kostimu ili zbijate šale o ljudima s prekomjernom težinom na televiziji, time oblikujete kako će se vaša djeca u konačnici osjećati prema vlastitom tijelu”, rekla je licencirana psihoterapeutkinja Christine Scott-Hudson.

Primjenjujete iste taktike kod sve svoje djece

Ne postoji univerzalan recept za uspješno roditeljstvo pa se važno prilagoditi svakom djetetu. 

“Način na koji disciplinirate dijete presudan je za odnos i razvoj djeteta. Jedna disciplinska metoda ne odgovara svima, pogotovo kada imate više djece. Djeca su pojedinci i reagiraju na stvari drugačije”, rekla je obiteljska terapeutkinja Saniyyah Mayo.

Na primjer, Mayo je objasnio da govorenje strogim glasom prilikom discipliniranja jednog djeteta može dovesti do toga da se oni emocionalno zatvore ili da utječete na njihovo samopouzdanje, dok ista taktika može biti učinkovit način ispravljanja nepoželjnog ponašanja drugog djeteta.

Svojem djetetu stalno govorite kako bi moglo postati bolje

Postoji granica između toga da potičete dijete da da sve od sebe i toga da stalno kritizirate sve njegove rezultate.

Da biste izbjegli demoraliziranje svog djeteta, pokušajte na neki način istaknuti njegove uspjehe, a da pritom odmah ne dodate kako mislite da bi idući put nešto moglo bolje napraviti. 

Pokušavate biti njihov najbolji prijatelj

Bez obzira koliko je roditelj djetetu blizak, obiteljska terapeutkinja i stručnjakinja za ljudsko ponašanje Sophia Reed je istaknula kako je važno zapamtiti da bi dobar roditelj trebao nadjačati svaku želju da bude najbolji prijatelj djeteta.

“Djeca trebaju roditelje kako bi ih naučili granicama, pravilima i vještinama koje su potrebne da bi u odrasloj dobi bili uspješni”, rekla je

“U školi mogu naći prijatelje. No kod kuće im treba roditelj i uzor na koji se mogu ugledati”, zaključila je.

Umanjujete njihov stres i emocije

Ignoriranje ili minimiziranje emocija vaše djece može oštetiti njihovu spremnost za povezivanje i razvoj pouzdanja u vas. Na primjer, umanjivanje tinejdžere tjeskobe zbog školskih zadata ili umanjivanje tuge djeteta zbog izgubljene igračke može dovesti do toga da nećete razviti iskrenu i otvorenu komunikaciju. Na kraju, vaše dijete može naučiti skrivati ​​svoje istinske emocije od vas iz straha da će biti osuđivano.

Otvoreno kritizirate drugog roditelja ili vašu drugu djecu

Ako se jednom djetetu otvoreno žalite zbog ponašanja i postupaka njihove braće i sestara, prirodno je da se ono zapita što možda govorite o njemu kada nije prisutno. Slično tome, kritiziranje drugog roditelja može natjerati dijete da se osjeća kao da mora izabrati nečiju stranu.

(index.hr, kidsinfo.ba)

Prethodna priča

4 vrste nasilja među djecom, prepoznajte znakove na vrijeme

Naredna priča

Američka majka koja je rodila 10 djece u 10 godina: Obroke planira mjesec dana unaprijed

Najnovije iz VIJESTI

-->