fbpx

4 vrste nasilja među djecom, prepoznajte znakove na vrijeme

Svi znamo definisati nasilje – kao okrutno, uvredljivo ponašanje koje se neprestano događa. Dešava se u više formi – verbalnoj, fizičkoj, relacijskoj i ono na internetu. U društvu se danas više govori o ovome, uz pomoć medija i različitih edukacija, ali struka tvrdi da su roditelji ti koji trebaju ohrabrivati djecu da govore o tome, u svrhu prevencije i zaustavljanja. Donosimo vam četiri vrste nasilja u slučaju djece i načine kako se suočiti sa njima.

  1. Verbalno nasilje

Nasilje uz pomoć okrutnih i ružnih riječi, uključuje i ružne nadimke, komentare u vezi nečijeg izgleda..

Na primjer: Kada dijete kaže drugom djetetu: „Debeo si, kao i tvoji roditelji“.

Možete uočiti znakove: dijete je odjednom povučeno, promjenjivog raspoloženja, nema apetita. Mogu vas pitati i o nekim uvredama koje su dobili da li su istinite.

Šta uraditi: Prvo, naučite djecu poštovanju i da svi zaslužuju ga, od učitelja, do prijatelja, trgovaca.. Naučite ih i da odgovore oštrim, ali ne neprijateljskim tonom, da kažu: „To nije lijepo“, „Molim te da se skloniš od mene“ i slično.

  1. Fizičko nasilje

Nasilje sa agresivnim, psihičkim posljedicama uključuje podapinjanje, blokiranje, guranje i diranje na neželjenim mjestima.

Na primjer, dijete odvlače na igralište ili drugo mjesto za vrijeme odmora u školi.

Možete uočiti znakove: U mnogim slučajevima, djeca neće reće roditeljima da se ovo događa. Moći ćete primjetiti oštećenu odjeću, modrice ili da se djeca redovno žale na glavobolju ili bol u stomaku.

Šta uraditi: Ukoliko sumnjate, počnite sa djetetom neobavezan razgovor – o tome šta se dešava u školi, na odmorima.. U skladu sa odgovorima, pitajte da li se neko ružno ponaša prema njemu. Razgovarajte i sa školskim savjetnikom ili učiteljem. Saznajte i tačno vrijeme kada se nasilje dešavalo. Ne pokušavajte sami riješiti problem sa roditeljima nasilnika. Ukoliko se nastavi događati, potražite i pomoć van škole – nevladine organizacije, pravne eksperte…

  1. Relacijsko nasilje

Nasilje uz posebne taktike uključuje isključivanje nekoga da bi bio dio grupe, nebitno da li se radi o nekoj aktivnosti, igri, stolu za ručak…

Na primjer, djevojčice iz razreda konstantno pričaju o dijeljenju slika ili nekoj aktivnosti, dok je jedna od djevojčica praktično nevidljiva za njih.

Možete uočiti znakove: Djevojčice su više sklone ovakvoj vrsti nasilja, pa možete primjetiti odvajanje od grupe ili da vam je kćerka često sama. Bitno je napomenuti da ovo može nanijeti posljedice kao fizičko nasilje, ali i trajnije.

Šta uraditi: Pomozite kćerci (ili sinu) da uvidi svoje kvalitete, neka vide da su voljeni. Neka razvijaju svoje talente, uključite ih na različite aktivnosti van škole.

  1. Nasilje putem društvenih mreža

Ovakvo nasilje uključuje uvrede, laži, tračeve putem e-mailova, poruka i postova na socijalnim mrežama.

Na primjer, kada djeca napišu: „Amir je promašaj. Zašto bi se neko družio sa njim?“ u grupnoj poruci.

Možete uočiti znakove: Ako vaše dijete provodi dosta vremena online, ali je tužno i anskiozno. Ili, možda ima probleme sa spavanjem, moli da ostane kući…

Šta uraditi: Recite djetetu ako prolazi kroz ovo, da ne treba odgovarati, proslijeđivati poruke.. Prevencija je da nadzirete mreže koje koristi. Isprintajte poruke koje dobiva, prijavite sve školi, a ako se radi o porukama koje sadrže seksualni sadržaj, i nadležnim organima.

(parents.com, kidsinfo.ba)

 

Prethodna priča

4 tipa odnosa između majke i kćerke

Naredna priča

8 načina kako uništavate odnos sa djecom

Najnovije iz VIJESTI

-->