fbpx

4 tipa odnosa između majke i kćerke

Odnos majke i kćerke je veoma bitan i neraskidiv. Međutim, taj neraskidiv odnos ne mora da znači i nužno odličan. Postoji gomila odnosa dobrih i loših koji se javljaju između majki i kćerki, ali smo mi odlučili da danas govorimo o četiri najzastupljenija, ali ćemo obratiti pažnju i na koji način određeni odnosi imaju uticaja na djecu, a kako ih vide majke. Stoga, ostanite sa nama i u nastavku saznajte da li je neki od odnosa zastupljen u vašoj porodici!

Odnos kao sa najboljom drugaricom

Ukoliko majke i kćerka neguju odnos kao najbolje drugarice, on nikako ne može biti negativ za dijete. Naime, kćerka će se prilikom svakog problema koji bude imala, uvijek obratiti majci za pomoć jer će znati da od nje uvijek može dobiti ispravan savjet, pomoć i podršku. Što je i više nego odlično i za majku i za dijete. Majka se ne mora brinuti da li dijete nešto skriva od nje, ni da li je upala u neke probleme bilo da su oni vezani za školu, život ili ljubav. Naravno, u ovom odnosu moraju da postoje i određene granice u kojima se ipak zna ko je majka i da određen autoritet mora da postoji. Majke i kćerke koje imaju ovakav odnos veoma se dobro slažu i predstavljaju najveću podršku jedna drugoj.

Nezainteresovan odnos majke

Nažalost, nisu sve majke jednako zainteresovane za svoju djecu, naravno iz njima znanih razloga. Što ne želimo ni da osuđujemo ni da hvalimo. Svako ima svoje razloge, nekada se oni mogu pronaći u poslu, tačnije u želji za postizanjem viših ciljeva i zanemarivanja kćerke zbog toga, dok su nekada drugačiji. Bilo kako bilo, vaša djeca uvek osjećaju vašu nezainteresovanost, koliko god mala bila. Međutim, nekada su i kćerke te koje se ponašaju potpuno nezainteresovano prema majkama, ne želeći da ih uključe u njihov život, koliko god da se majke trudile. Kako bi majka i kćerka postale prisnije u ovakvom odnosu, jedna će uvijek morati da popusti, samo nemojte predugo čekati jer svaki trenutak sa djecom ili roditeljima je veoma značajan.

Preveliki majčin autoritet

Određene majke, svojoj djeci često zabranjuju određene društvene aktivnosti kao šti je druženje sa prijateljima i postavljaju razne uslove kako na polju obrazovanja, tako u okviru dodatnih aktivnosti, misleći da na taj način čine najbolje za svoju djecu. Međutim, one ne razmišljaju o tome na koji način dijete prihvata sve zahtjeve i kritike. Kćerke koje imaju ovakav odnos sa majkom često sebe manje vrednuju nego ostala djeca. Na neke kćerke će ovakav odnos izroditi to da postanu veoma odgovorne prema svojim obavezama, dok će kod nekih sasvim suprotno. Sve zavisi od karaktera.

Potcjenjivanje od strane majke

Postoje i majke koje svoje ćerke previše forsiraju iz želje da im kćerke ostvare uspjeh u životu. Međutim, to čine na potpuno pogrešan način. One često svoju djecu unižavaju i svaki njihov uspeh, koliko god on velik bio potcenjuju. Djeca na taj način smatraju da nisu dovoljno dobra i uvijek se trude da postignu više, ali nikada ne dobijaju pohvalu. Takođe, kritika još veća slijedi ukoliko ne urade nešto zadovoljavajuće. Kćerke koje imaju ovakav odnos sa majkom često su veoma nezadovoljne svojim životom, jer koliko kog da se trude, nikada neće biti dovoljno dobre. Stoga, drage mame, ukoliko čitate ovo, ne budite previše kritične prema svojim kćerkama, već im pružite podršku koliko god da postignu.

(mogujatosama.rs, kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Imamo sjajnu ideju kako da sa mališanima izradite kišobran od plastičnog tanjira i perlica

Naredna priča

4 vrste nasilja među djecom, prepoznajte znakove na vrijeme

Najnovije iz Samo za Mamu

-->