fbpx

Kako da tinejdžeri zavole knjige?

Rijetko koji adolescent je zaljubljenik u knjige, pogotovo danas, u eri savremenih oblika komunikacije, kada je djecu teško privoljeti da pročitaju i obavezno štivo. To, međutim, ne smije da znači da ste odustali od izgradnje čitalačkih navika vašeg tinejdžera, jer istraživanja potvrđuju koliko su one važne za opšti razvoj psihe, intelekta, rječnika.

Preporuka pedagoga iz Velike Britanije je da se adolescentima “podmetnu” knjige koje bi mogle da ih zainteresuju. Neka to bude oblast koja ih inače zanima, čak iako vama zvuči kao previše laka i neozbiljna. Najbolje prolaze djela po kojima su snimani popularni filmovi, a njih danas ima mnogo.

Istraživanja su pokazala da nema greške ni sa krimi-romanima, a da kod djevojčica prolaz imaju i ljubavna štiva sa, naravno, primjerenom tematikom. Ubijedite, ali suptilno, dijete da umjesto da po cijeli dan na raspustu surfuje po internetu i igra igrice, napravi pauzu od telefona – uz knjigu.

Još je bolje da to radite u isto vrijeme, pa da kasnije zajedno analizirate ono što ste pročitali, ali onako usput, dok ručate. Suština je da tinejdžer ne osjeti da je pod bilo kakvom presijom, jer biste tako zaista mogli da ga “zarazite” knjigom.

(cdm.me/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Nova istraživanja: Većina djece drži mobitel uz krevet

 

 

Prethodna priča

Ako ste prijatelj porodice koja je izgubila dijete budite uz njih

Naredna priča

Kratka i poučna priča o roditeljstvu: Kako naučiti djecu da budu sretna

Najnovije iz VIJESTI

-->