fbpx

Kako učiniti lakšim povratak sa zimskog raspusta u školske klupe?

Produženo spavanje, mnogo igre i jako malo obaveza tokom zimskog raspusta sigurno mogu utjecati na vašeg mališana tako da uspavano uđe u novu školsku godinu i da ne ispunjava sve obaveze redovno. Donosimo nekoliko načina kako školarcu uspješno olakšati polazak u školu i pripremiti ga za novi ritam, odgovornost i disciplinu.  

Usvajanje navika ranog odlaska na spavanje i ranog ustajanja

Započnite rutinu odlaska na spavanje 10 do 15 minuta ranije svaku večer sve dok se dijete ne navikne odlaziti u krevet u vrijeme koje mu omogućuje kvalitetan san i jednostavno ustajanje. Navika ranijeg spavanja može se usvojiti već u prvoj sedmici početka školske godine. Ovdje ne zaboravite da biste također mogli probuditi đaka 10 do 15 minuta prije alarma kako isti ne bi bio neprijatelj broj 1 u vašoj kući.

Razgovarajte s njima o anksioznosti koja bi se mogla pojaviti

Posve je prirodno da djeca osjećaju laganu napetost i anksioznost u vezi početka školske godine – osobito ako se radi o prelasku iz nižih razreda u više, ili iz osnovne u srednju školu, ili ako su novi u školi. Izdvojite vrijeme za razgovor s djetetom ili djecom i diskutirajte o eventualnim brigama koje im prolaze kroz glavu prije polaska u školu. Time, ne samo da ćete raditi na međusobnom povjerenju, njihovom samopouzdanju i rasterećenju s njihovih ramena, nego ćete preduhitriti bilo koji veći problem u nadolazećoj školskoj godini.

Pronađite najbolji balans prehrane za svoje školarce

Ako ste uspjeli odoljeti brzoj hrani i poslasticama za vrijeme zimskih prazika, svaka vam čast. Ako ste (kao mnogi od nas) bili i više no fleksibilini po pitanju izbora namirnica za vrijeme praznika, uvođenje zdravih obroka prilagođenih vašem školarcu, pomoći će im naviknuti se na školske obroke koji ne uključuju mnogo šećera. Bonus? Dijete će i van školskog rasporeda dobiti naviku zdravijeg izbora kada je riječ o kupovini grickalica ili brzih obroka.

Motivirajte ih

Naravno, malo će negodovati i buniti se prije početka školske godine. U njihovu odbranu možemo reći da nije tako lako ostaviti iza sebe rasterećen duh raspusta i zamijeniti ga knjigama, domaćim zadaćama i testovima. I iako smo čvrsto uvjereni da će se školarac brzo naviknuti tom tempu i čak veseliti mu se, vaše dijete treba određenu dozu motivacije koja će ih nadahnuti za nove pobjede. Isplanirajte druženje s njima, razgovarajte, naglasite koliko su talentirani, dobri i kako si zamišljaju ovu godinu, pokazuju li afitnitet prema određenoj aktivnosti.  Igrajte obiteljske igrice gdje će napregnuti mozak prije no što će doista njihov mozak biti popunjen kvalitetnim informacijama u školskim klupama.

(Kidsinfo.ba, naturala.hr)

Prethodna priča

Šta kada tinejdžer želi tetovažu ili prising?

Naredna priča

Sok od mrkve i jabuke

Najnovije iz Ostalo

-->