fbpx
//

Dermatovenerolog Tamara Jovović savjetuje roditelje: Dječija koža tokom zimskih mjeseci traži veću pažnju

Šta to sve donose pahulje, zima i prohladno vrijeme to znamo, ali znamo li kako na dječiju kožu utiču ovi zimski dani i minusi?

Da li je dječija koža osjetljivija u zimskom periodu i šta to roditelji beba moraju znati o njegovanju bebine kože u ovom periodu, za Kidsinfo.ba je pojasnila Tamara Jovović, specijalista dermatovenerolog iz ordinacije za dermatologiju ”Derma Zone”.

Dječija koža izuzetno je osjetljiva, te tokom zimskih mjeseci trebamo obratiti dodatnu pažnju da je zaštitimo od hladnoće i isušivanja. Svako godišnje doba ima svoje prednosti i mane, ali kod zime, najbitnije je kožu sačuvati od pothlađivanja i isušivanja. Roditelji treba da znaju da s obzirom na povećanu koncentraciju štetnih čestica u vazduhu tokom zime, potrebno je obratiti pažnju kako njeguju zdravlje djece uopšte, ali i dječije kože – naglašava Jovović.

Bebinu kožu mogu zaštiti tako što će je prije svakog izlaska van kuće namazati hidratantnim i masnijim kremama koje ce spriječiti isušivanje , te prodiranje štetnih čestica u kožu.

Biranje zimske odjeće za bebe nije nimalo lak zadatak. Ne samo da ste suočeni s mogućnošću prehlade bebe, već se morate pobrinuti da joj ne bude prevruće. Bebe su posebno osjetljive na promjene u temperaturi, ali kako ne mogu jasno reći odgovara li im temperatura, sva odgovornost pada na Vas.

Rješenje je oblačenje u slojevima – tako ćete biti spremni na eventualne vremenske promjene. Kapa i rukavice zaštitit će glavicu i ruke Vaše bebe dok ste na otvorenom. Također, svojoj bebi obavezno pokrijte uši kako ne bi postale hladne i crvene.

Svi oni šareni pufnasti skafanderi neka su vam pri ruci i ove zime. Čuvaće vaše dijete od hladnoće, štititi njihovu kožu, ali i cijelo tijelo od kvašenja na snijegu. One najosjetljivije dijelove tijela – usne i lice, kako kod odraslih tako i kod djece zaštitite na pravi način.

Ovo su dijelovi koji su najizloženiji vanjskim uticajima, te se preporučuje da tokom zimskih dana budu namazani masnijim kremama sa SPF faktorom. Potrebno je birati proizvode namijenjene isključivo za dječiju kožu, jer tada možete biti sigurni da koža djeteta koja je osjetljivija od kože odraslih, neće biti dodatno iziritirana hemikalijama iz proizvoda – pojasnila je.

Kupanje beba, zabavan ili težak proces, kako biste ga vi opisali? Sigurno je da je riječ o činu na koji se morate navići i vi i beba, a zimski period donosi promjene i na ovom polju.

Dok je vani zima kupanje djeteta ne treba biti prečesto, jednom do maksimalno dva puta sedmično, budući da se sa kupanjem koža dodatno isušuje. Uljane kupke u zimskom periodu jako su korisne jer daju dodatnu zaštitu koži djeteta, a to je baš ono što im treba – rekla je.

Pahulje donose najljepše radosti za cijelu porodicu pa su ovo dani kada se stvaraju preslatke fotografije, uspomene i druženja. Prvi susret sa snijegom bio je simpatičan, prve posjete pedijatru i zubaru ste već obavili, a šta je sa prvom posjetom dermatologu? Roditelji, znate li kada je pravo vrijeme za to? Naša dermatologinja govori:

Prvi posjet dermatologu treba obaviti kada se kod djeteta prvi put pojavi bilo koja promjena na koži ili kada je roditelj u nedoumici kako pravilno njegovati kožu. Svako crvenilo, osip, mladež koji se mijenja znak je za posjetu dermatologu. Također, pojava prvih akni razlog su za posjet dermatologu jer je to idealno vrijeme za uključivanje terapije, bez bojazni da će već starije akne napraviti ožiljke – istakla je Jovović.

Sve su to koraci ka uspješnom i pozitivnom roditeljstvu, zato svaki od savjeta usvojite i primjenite. Pri posjetu dermatologu upitajte sve što vam nije jasno kako bi ovo bila zima koja će ostaviti lijepe tragove i zbog koje će djeca jedva čekati novu.

 (Kidsinfo.ba/Melika Sarajlić)

Pročitajte još: 

Bebe rođene sa velikim glavama imaju niz prednosti

 

 

Prethodna priča

Roditelji, 2. februara sa mališanima dođite u Importanne centar i provedite najljepši Family day

Naredna priča

5 stvari zbog kojih mame najčešće osjećaju krivicu

Najnovije iz Zdravlje

-->