fbpx

Slatkiši – vječna borba između roditelja i djece

Kako djetetu ograničiti želju za slatkišima? Nije lako, ali potrebno je malo roditeljske mudrosti roditelja…

Ono što treba izbjegavati jest da slatkiši postanu zabranjeno voće koje zato što je zabranjeno izgleda još slađe i primamljivije. Želite li izbjeći da vaše dijete razvije loše navike u prehrani koje ćete kasnije teško ispravljati, što ranije počnite s pravilima o konzumaciji slatkiša.

Koliko je previše?

Dopustite djetetu jedanput na dan jedan slatkiš i to najbolje kao desert. Neka to bude mali slatkiš: čokoladica, dva keksa, mali sladoled s voćem, mali dječji puding. Ponudite djetetu i suho voće. Ako traži još, recite da će sutra ponovno biti nešto slatko za gricnuti.

Kako ponuditi desert?

Nemojte slatkiše nuditi kao nagradu ili kaznu za to koliko je dijete pojelo ili nije pojelo za glavni obrok. To slatkišu daje veću primamljivost pred glavnim jelom. Neka slatkiši budu normalan dio glavnog obroka koji će se redovito nuditi.

Uvijek dajte malu porciju, neovisno o tome je li dijete i koliko je pojelo od glavnog obroka. Traži li nakon jedne porcije još, tada mu objasnite da može dobiti voće ili krišku kruha, ako je još gladno, ali slatkiša više nema.

Kada i kako popustiti?

Naravno da će se slatkiši povremeno jesti i za užinu, recimo ako ste ispekli kolač. No, tada nemojte za za desert poslije ručka ponuditi slatko. U šetnji i u parku, naravno da ćete djetetu kupiti sladoled, ali nikada to nemojte raditi kao nagradu za nešto ili nakon što je dijete moljakalo ili vas mučilo satima dok niste popustili.

Kakav ste primjer?

Ako i sami volite slatkiše i teško se kontrolirate, teško da možete očekivati od djeteta da ne traži slatkiše kad vidi vas kako ih stalno jedete. Prvo disciplinirajte sebe, a onda to tek možete tražiti i od djeteta.

Gdje čuvati slatkiše?

Zalihe slatkiša koje imate kod kuće, pokušajte ograničiti i neka izbor bude većinom između zdravijih slatkiša. Pripazite i na zdrave slatkiše koji također mogu sadržavati puno šećera, primjerice energetske pločice sa žitaricama. Ormarić s mnoštvom nezdravih slatkiša za odrasle neka bude nedostupan djetetu. Nije loše i sve slatkiše držati u ladici koja je dostupna djetetu pa da si dijete svaki dan iz nje samo uzme što želi, ali mu ograničite količinu i uzimanje na samo jednom. Ako ovo ne funkcionira, sklonite slatkiše.

Zdrave alternative

  • svježe ili suho voće kao što su: marelice, jabuke, kruške (dobre kao desert i čiste zubiće)
  • jogurt s voćem i medom
  • smoothies, voće izmiksano s mlijekom ili vodom
  • kriška kruha s maslacem i marmeladom ili medom
  • rižini keksi s marmeladom i sirom
  • griz na mlijeku, riža na mlijeku
  • orašasti plodovi

(roditelji.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Ružne navike = korisne navike! Ne bi ni pomislili da su ove navike dobre za tinejdžere, ali jesu!

 

 

Prethodna priča

Ružne navike = korisne navike! Ne bi ni pomislili da su ove navike dobre za tinejdžere, ali jesu!

Naredna priča

Bebe rođene sa velikim glavama imaju niz prednosti

Najnovije iz VIJESTI

-->