fbpx

Naučite zbog čega dolazi do nekontrolisanog noćnog mokrenja kod djece

Nekontrolirano mokrenje ili enureza je nemogućnost zadržavanja mokrenja kod djece tokom sna. Najčešće se radi o čvrstom snu iz koje dijete ne probudi fiziološka potreba za mokrenjem, međutim postoje i razni drugi faktori koji na to utječu.

Uzroci enureze  mogu biti razni, međutim, ono što je zajedničko svakom djetetu da se budi mokre pidžamice i kreveta u kojem je spavalo, sasvim nesvjesno nelagodnog događaja tokom noći.

Iako vam možda nije poznato, ali  15% djece u dobi od 3-15 godina, ima poremećaj nekontroliranog mokrenja. I dok zamišljeno sjedite u parku razmišljajući kako riješiti problem mokrenja u krevet, možda i mama koje se pored vas veselo igra sa svojim djetetom ima isti problem.

Najčešće se o navedenoj temi ne razgovara niti među roditeljima i roditelji misle kako su sami sa svojim djetetom i njegovim problemom. Međutim stvarnost je upravo suprotna. Jako puno djece pati od problema nekontroliranog mokrenja, koji najčešće, ne bi vjerovali, nakon iskušavanja svih opcija rješavanja, prođe sam od sebe.

Enureza, šta sad?

Noćna enureza može biti bezazleno stanje uzrokovano zakašnjelim razvojem kontrole mokrenja, ali također se može javiti i kao posljedica težeg patološkog stanja.

U praksi razlikujemo dvije vrste enureze, koje su po svojim karakteristikama različite i treba im pristupati na različit način.

  • Primarna enureza

O ovom tipu enureze govori se u slučajevima  kada dijete nije uspostavilo kontrolu noćnog mokrenja u dobi nakon navršenih 5 godina. Ovaj tip enureze je i najčešći, a pojavljuje se u 85% slučajeva. Radi se o djeci koja nikada nisu, u periodu duljem od mjesec dana, uspostavila kontrolu, odnosno prestala mokriti u snu.

  • Sekundarna enureza

Sekundarna enureza nastaje naknadno – dijete je uspostavilo kontrolu mokrenja tokom noći, ali je naknadno počelo mokriti u snu. Najčešće se javlja u dobi od 5-8 godina.

Iako se možda pitate u čemu ste pogriješili prilikom odvikavanja djeteta od pelena, želimo da znate da problem nije u vama, primarna enureza najčešće je nasljedna. Iskustvo je pokazalo kako se kod 75% slučajeva enureze tijekom razgovora i uzimanja povijesti bolesti dolazi do podatka kako je netko u bližoj obitelji imao isti problem. Najčešće se radi o problemu slabijeg tonusa sfinktera koji se u kasnijoj dobi razvija i dijete prestane sa noćnim mokrenjima.

Novije studije pokazuju da enureza ima značajan utjecaj na psihološki razvoj djeteta. Kako dijete raste postaje svjesnije svog problema, a ne zna kako sam sebi može pomoći i navedeni problem riješiti. Kod primarne anureze, koja se javlja u ranijoj dobi kada dijete još nije u mogućnosti razumjeti što mokrenje u krevet donosi, dijete se ne zamara i ostaje bezbrižno, razigrano i veselo. Međutim kako djeca odrastaju i počinju shvaćati da njihovi vršnjaci nemaju isti problem kod djece bi se mogli pojaviti određeni problemi psihološke prirode, radi nerazumijevanja, različitosti i srama. Iako je kod sekundarne enureze, koja nastaje nakon što je dijete kroz barem 6 mjeseci uredno kontroliralo mokrenje, situacija dijametralno suprotna i ona je često uzrokovana psihičkim stresom, istraživanja pokazuju da primarna noćna enureza nije uzrokovana psihološkim faktorima.

Pokazano je da je enureza uzrok, a ne posljedica, psiholoških problema u životu djeteta. Ona s odrastanjem može utjecati na život djeteta na način da utječe na razvoj djetetova samopoštovanja i djeca s noćnim mokrenjem imaju češće poremećaje ponašanja, postaju zatvorena i drugačija. Djeca se osjećaju različito od svojih vršnjaka, osjećaju ljutnju, stid, promjenljivog su raspoloženja, ne mogu sudjelovati u uobičajnim dječjim aktivnostima poput školskih izleta, maturalnih putovanja ili kampiranja. Roditelji često nisu tolerantni prema noćnom mokrenju i primjenjuju metode upozoravanja i kažnjavanja, što je velika greška, jer moramo biti svjesni kako dijete to ne radi namjerno. Studije pokazuju da uspješno liječenje PMNE doprinosi povratku djetetovog samopoštovanja i uklanja važan uzrok stresa unutar obitelji, stoga se ne ustručavajte savjetovati sa stručnom osobom, kako bi zajedno pristupili problemu i uspješno ga zajedno riješili.

Savjeti za roditelje


NE
 kažnjavati i grditi dijete radi, jer se je pomokrilo u krevet. Dijete nije krivo i njemu je ovo stresna situacija koju ne može kontrolirati i treba mu vaša ljubav i podrška, a ne grube riječi, osuđivanje i kažnjavanje.

NE čekati da noćno mokrenje prođe samo od sebe. Ukoliko primjećujete da je vaše dijete navršilo pet godina i nije uspostavilo kontrolu nad mokrenjem posjetite liječnika. Naravno da nije loše i ranije se posavjetovati o problemu, čisto informativno.

NE uzimati stvar u svoje ruke i počinjati sa liječenjem bez savjetovanja sa stručnom osobom, odnosno liječnikom.

NE očekivati rezultate preko noći, niti odustajati ukoliko propisana terapija ne donese odmah rezultate.

(mojedijete.com/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Harry Cooper kuha za Kidsinfo: Brownies

 
Prethodna priča

Harry Cooper kuha za Kidsinfo: Brownies

Naredna priča

Top 5 roditeljskih pravila koja će vam pomoći da lakše odgojite dijete

Najnovije iz Zdravlje

-->