fbpx

Toplo, ali ne pretoplo: Savjeti za sigurno spavanje bebe zimi

Kada se temperature vani naglo spuste, pretjeranim zagrijavanjem zatvorenih prostora može se povećati rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti. Pročitajte savjete stručnjaka za sigurno spavanje bebe zimi.

Majčin je instinkt čuvati bebu na sigurnom i toplom. Ipak, unatoč niskim temperaturama vani, pokušajte odoljeti pretjeranom zagrijavanju sobe u kojoj beba spava ili odijevanju bebe u pretoplu odjeću.

Nekoliko istraživanja pokazalo je da pretopla odjeća ili pretjerano zagrijani prostori povećavaju rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS). Iako je prirodno željeti da bebi bude ugodno, visoke temperature predstavljaju rizik od SIDS-a. Naime, bebi ne smije biti pretoplo jer njezin organizam još ne može sam regulirati tjelesnu temperaturu.

Stručnjaci tvrde da se pretoplo odjevenoj bebi u zagrijanoj sobi može poremetiti disanje i tako spriječiti njenu sposobnost da nastavi disati normalno. Antropolog James J. McKenna, svjetski stručnjak za sigurnost novorođenčadi prilikom spavanja i autor brojnih knjiga o zajedničkom spavanju naveo je sljedeće savjete koji će pomoći da vašoj bebi bude ugodno ove zime:

Sobna temperatura trebala bi uvijek biti između 20 i 22 stepeni.

Ne odijevajte bebu u previše slojeva:

“Ako se vaša beba znoji tokom spavanja, ima previše slojeva na sebi”, objašnjava dr. McKenna. Umjesto dekica i pokrivača, izaberite vreću za spavanje za bebe – one su napravljene od prozračnih materijala i beba je ne može maknuti sa sebe ili se zapetljati u njoj kao što je to slučaj s dekom.

Neka novorođenče spava na leđima: “Kada beba spava licem prema dolje, zadržava tjelesnu toplinu i ponovno udiše ugljični dioksid”, govori dr. McKenna.

(miss7mama.24sata.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Šta čini modernog tatu?

 
Prethodna priča

Šta čini modernog tatu?

Naredna priča

Njega bebe: Ova 4 osnovna koraka nikako nemoj preskakati

Najnovije iz BEBE

-->