fbpx

Nova istraživanja: Mame koje piju i puše tokom trudnoće izlažu svoje dijete smrtnim bolestima

Djeca koju su rodile mame koje su tokom trudnoće pile i pušile, imaju 12 puta veće šanse umrijeti u kolijevci, nego ostala djeca.

Nova studija je pokazala da bebe koje su izložene duhanu i alkoholu nakon prvog tromjesečja trudnoće imaju veliki rizik od Sindroma iznenadne smrti djeteta (SIDS).

Ovo istraživanje provedeno je u Velikoj Britaniji, nakon što je otkriveno da čak 4 od 10 budućih mama u Britaniji pije tokom trudnoće.

Šokantno otkriće uslijedilo je nakon što je tim naučnika iz SAD-a i Južne Afrike pratio rezultate gotovo 12.000 trudnoća između 2007. i 2015. godine.

Žene su bile s područja SAD-a i Južne Afrike, a ove zemlje izabrane su zbog velike stope prenatalne upotrebe alkohola i SIDS-a. SIDS je iznenadna, neobjašnjiva smrt djece mlađe od godinu dana. Istraživači su ustanovili jednogodišnje ishode za oko 94 posto trudnoća.

Otkrili su da je za to vrijeme umrlo 66 novorođenčadi, što uključuje i 28 smrtnih slučajeva od SIDS-a i 38 smrtnih slučajeva iz drugih, poznatih, razloga.

Osim toga što je opasnost od SIDS-a 12 puta uvećana uslijed pušenja i konzumiranja alkohola u prvom tromjesečju, rizik se povećao 4 puta kod novorođenčadi čije su majke rekle da su nastavile piti i pušiti i nakon prvog tromjesečja.

Ovi rizici su bili uspoređeni s rizicima novorođenčadi koja ili nisu bila izložena duhanu i alkoholu ili su njihove majke do kraja prvog tromjesečja prestale konzumirati duhan i alkohol.

Nakon toga, autori studije pozvali su mame pridržavati se službenih liječničkih savjeta da žene tokom trudnoće ne bi trebale konzumirati cigarete i alkohol. Stručnjaci su naglasili da nepoštovanje ove zabrane znatno povećava rizik od SIDS-a.

U zajedničkoj izjavi vodeći ljudi NIH-a, instituta koji osiguravaju primarno financiranje ove studije kažu: “Ovi nalazi pružaju još više dokaza o vitalnom značaju ranog prenatalnog okruženja za zdrave, postnatalne ishode. Iako mnoge žene prestanu piti i pušiti nakon što saznaju da su trudne, ovo istraživanje snažno zagovara testiranje upotrebe supstanci rano u trudnoći i intervenciju što je prije moguće. Također pozivamo na bolje javno informiranje u vezi s opasnostima alkoholizma i pušenja tokom trudnoće i među ženama koje planiraju trudnoću.”

Prethodne studije su pokazale da se rizik od SIDS-a povećava pušenjem majke tokom trudnoće. Neke studije su također otkrile da prenatalna izloženost alkoholu, a posebno konzumiranje alkohola tokom trudnoće, može povećati rizik od SIDS-a.

 
(klix.ba/Kidsinfo.ba)
 
Pročitajte još: 

Najkraća i najslađa priča o mami

 
 
Prethodna priča

Srednjoškolske ljubavi su najbolje, a evo i zašto!

Naredna priča

Šta čini modernog tatu?

Najnovije iz Vodič kroz trudnoću

-->