fbpx

Kako odviknuti dijete od cucle? Ovako!

Najbolji način da dijete odvojite od cucle je ponuditi mu bolje alternative. Ako već ima zubiće, možete mu dati komade voća ili povrća koje može grickati.

Najbolji način da nemate problema s cuclom je da za početak ni ne ponudite djetetu cuclu. Kako biste u tome uspjeli važno je da dojite dijete, barem dok se neće moći početi zabavljati s drugom hranom. Također djetetu treba pružiti osjećaj topline i sigurnosti posebice kad plače i traži utjehu. Jer cucla je često ustvari tješilica koja zamjenjuje roditelja ili želju za sisanjem (izrazito izraženim refleksom posebice u prvih mjeseci bebinog života.

Ali ako je cucla već postala dio života vaše bebe, ona će je u pravilu ostaviti u trenutku kad je više neće trebati. To ćete moći primijetiti jer će dijete zaboraviti na nju ili će je samo ostaviti po strani. Nemojte se petljati u taj proces i ne skrivajte dudu od djeteta jer bi to moglo dovesti do straha od gubitka. Umjesto toga, samo promatrajte šta se događa.

Ako se dijete do dobi od 2 ili 3 godine nije odviklo od dude, možete mu pomoći.

Savjeti za odvikavanje

Krenite postepeno. Objasnite djetetu, naprimjer da ćete odsada manje koristiti cuclu kako biste ostavili više mjesta za zubiće koji rastu. Što uvjerljivije djetetu to objasnite, to će ono lakše razumjeti što mu govorite i učestvovati u odvikavanju.

  • Vježbajte jednu po jednu situaciju bez cucle. Na primjer, dok se igrate u dječjoj sobi, u šetnji ste, dok dijete spava. Cuclu ostavite djetetu da je vidi i na dohvat ruke.
  • Vaše dijete treba osjećati da mu pružate podršku. Nemojte ga zbog toga što biste mu najradije dudu oduzeli tjerati ga ili upravljati njime užurbanim tempom.
  • Ako uzima cuculu i to je redu.
  • Ako se vaše dijete već dobro snalazi bez cucle, uklonite je. Recite mu to tako da zna šta se sada događa.
  • Neka ima mogućnost da u svakom trenutku zatraži cuclu.
  • Ako zaključite da je djetetu sasvim dobro bez cucle, možete se zajedno oprostiti od nje. Obavite ritual odvajanja, dajte cucli neko počasno mjesto ili ju koristite za igru s lutkicama.
  • Važno je da dijete zna da sada može biti i bez cucle i da u to vjeruje.

Alternative cucli

Ovisno o tome zašto djetetu još uvijek treba cucla, možete mu ponuditi i druge mogućnosti odvikavanja.

 
  • Na primjer, ako je cucla tu za utjehu, utješite ga vi. Razgovarajte s djetetom i smirite ga ako je nemirno ili tjeskobno. Ako mu date toplinu i utješite ga riječima, to će mu također pomoći da se nauči smirivati ubuduće.
  • Alternativno, djetetu možete dati lutku ili plišanca kao prijatelja. Umjesto cucle u ustima, može zagrliti igračku i osjećati se manje samim.
  • Ako vaše dijete koristi cuclu za žvakanje, dajte mu zdrave grickalice. Čvrsti komadi voća i povrća vrlo su prikladni. Oni jačaju zagriz i zdravlje zuba. Na primjer, mrkva, korabica, rotkvice, jabuke ili kruške lako se čiste i mogu se ponijeti van. Tako sprečavate dijete da traži druge stvari koje bi grickalo i navikavate ga na svježu i zdravu hranu u ranoj fazi.

(roditelji.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Liječenje neplodnosti: Važno znati postaviti prava pitanja

 
Prethodna priča

Super hrana za zimske mjesece

Naredna priča

Zašto je važno prije rođenja bebe otkriti sindrom Down?

Najnovije iz Ostalo

-->