fbpx
/

Ovo su načini da povećate šanse da zatrudnite nakon 35. godine

Ženama se preporučuje ukoliko žele povećati svoju šansu da ostanu trudne prije svega da brinu o svom tijelu. To je samo prvi korak, jer ova misija zahtijeva trud, strpljenje i odlučnost.

Dakle, majkama koje žele prvi put i onima koji žele ponovno zatrudnjeti, donosimo nekoliko savjeta kako da povećaju šansu da zatrudne nakon 35. godine.

Pratite svoj menstrualni ciklus

Ako zaista želite zatrudniti, čak i ako ste stariji od 35 godina, trebate pratiti menstrualni ciklus. Tako ćete znati kada je vaša ovulacija i koje je vrijeme savršeno za začeće.

Bilježite kada vam je ovulacija

Ovulacija se odvija 12 do 16 dana prije menstruacije. Zbog toga je veoma teško predvidjeti ovulaciju kod žena s nepravilnim menstrualnim ciklusima.

Jedite hranu bogatu antioksidansima

Ovo je samo jedan od prirodnih načina za povećanje plodnosti nakon 35-te godine. Cink i folat su antioksidanti koji mogu povećati plodnost žena i muškaraca. Ono što antioksidanti rade jeste da deaktiviraju slobodne radikale u našem tijelu za koje se zna da ubijaju spermu i jajne stanice. Namirnice koje su bogate antioksidansima uključuju voće, orašaste plodove, žitarice i povrće.

Zdrava tjelesna težina

Ako je žena pretila, umanjuje joj se i vjerovatnoća da će ostati trudna. Osim toga i kada ste previše mršavi također možete imati problem sa začećem. Previše masti može u ženskom tijelu izazvati veliku količinu estrogena koji može uzrokovati probleme s ovulacijom. S druge strane premršave žene neće imati redovan menstrualni ciklus, te samim tim ni ovulaciju.

Držite se dalje od hrane s visokim količinama trans masti

Izbjegavajte hranu kao što su margarin, pržena hrana, pečena i prerađena hrana. Ova hrana bogata je trans mastima koje mogu uzrokovati neplodnost.

Izbjegavajte previše vježbanja

Redovni treninzi mogu pomoći ženskom tijelu da se pripremi za trudnoću i porođaj, a postoje čak i joga pozicije za povećanje plodnosti. Međutim, izvođenje previše napornih vježbi moglo bi negativno uticati na ovulaciju. Ženama koje je naporno vježbaju svakog dana savjetuje se da smanje vježbanje ako žele začeti.

Prestanite pušiti i piti alkohol

Pušenje može izazvati probleme plodnosti ne samo kod muškaraca, već i kod žena. Cigarete sadrže hemikalije koje mogu oštetiti ženska jajašca. Osim toga prestanite da pijete alkoholna pića kako biste bili zdraviji i povećali šansu da zatrudnite.

Potražite stručnu pomoć

Ukoliko vam ovi savjeti ne pomognu posavjetujte se s vašim ljekarom. Ukoliko ne možete ostati prirodnim putem trudni postoji medicinski potpomognuta oplodnja. Potražite pomoć i ne gubite nadu sve dok kući ne ponesete svoj mali paket radost.

 
(klix.ba/Kidsinfo.ba)
 
Prethodna priča

4 namirnice koje najčešće uzrokuju alergije kod djece

Naredna priča

U dm BiH pronađite divne Balea maske za ruke

Najnovije iz Put do trudnoće

-->