fbpx

7 stvari koje se događaju kad dijete počne izlaziti iz krevetića

U jednom trenutku dijete postane preveliko i jako aktivno za krevetić te počne izlaziti iz njega. Za roditelje to obično znači da završavaju mirni dani.

Psihologinja Jodi Mindell objašnjava kako je idealno pričekati do treće godine da se dijete preseli u veliki krevet jer bi čak i djeca koja inače nemaju probleme sa spavanjem mogla imati probleme. “Za razliku od krevetića, krevet nema pravih granica u obliku ograde i dijete mora razumjeti da mora ostati u krevetu”, govori psihologinja.

Donosimo vam popis stvari što se sve događa kada dijete postane mali umjetnik u bježanju iz krevetića i odluči da je dovoljno veliko i nije više beba:

1. ‘Zdravo, mama’

Kada se vaše dijete prvi put pojavi ispred vas, a vi znate da ste ga lijepo smjestili u krevetić i da je zaspao, bit ćete nevjerojatno ushićeni. Učinit će vam se slatko i drsko u isto vrijeme, sve dok shvatite da više nema mira.

2. Ne želi ostati u krevetiću

Onda se počinje puno toga događati. Stavite dijete u krevet, pjevate mu uspavanke, čitate priče, sve to kako biste dobro organizirali “rutinu spavanja”. Međutim, vaše dijete je otkrilo novu slobodu. Više nije “zatvoren” u krevetiću, može ustati i sve samo odraditi. 

3. Gotovi su mirni dani u krevetiću

Više nećete imati luksuz mira, dijete je otkrilo da samo može mnogo toga. Mali bjegunac borit će se protiv spavanja dok se ne sruši.

4. Noćne posjete

Ako uspijete dijete nagovoriti da ode u vlastiti krevet, vjerojatno ćete dobiti noćnu posjetu u svom krevetu u nekom trenutku. U početku će sve te posjete biti dobro došle, ali nakon nekog vremena više ga nećete vraćati u njegov krevet i ujutro ćete otkriti da ste oboje zaspali.

5. Tantrumi su pojačani

Nedostatak sna i česti prekidi vjerojatno će utjecati na vašeg mališana i izazvati u njemu malo “ludilo”. Možda će mu tantrumi biti puno jači nego inače, a bit će i puno krhkiji. Skoro sve će ga smetati. Umoran je, grize, a samo treba spavati. Odlazak u krevet je postao igra. Plač!

6. Sve je loše

Otkrit ćete da vaše dijete zbog umora može spavati na nevjerojatnim mjestima – na hodnicima, u košari za rublje, na podu svoje sobe, svugdje gdje ga ostavite u miru.

7. Pravi krevet za tvog mališana

Kada konačno prihvatite da je vaše dijete preraslo krevetić, vrijeme je za novi krevet. Došlo je vrijeme da prihvatite da vaša beba nije više beba (obrišete svoje suze) i za njegovo malo tijelo pripremite veliki krevet.

(miss7mama.24sata.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Zašto testovi inteligencije za djecu nikad nisu zaživjeli?

 
Prethodna priča

Budite ljubazni jer ćete biti zdraviji, ali i usporiti starenje

Naredna priča

Astronauti i mađioničari, evo kako igranje uloga pomaže djetetu da odraste

Najnovije iz Ostalo

-->