fbpx

4 namirnice koje ne biste smjeli konzumirati nakon tridesete

Čak i ako se ne osjećate drugačije nego u dvadesetima, tijelo se mijenja i puno teže održava težinu, ali i zdravlje postaje krhkije. Postoje namirnice koje je bolje izbjegavati nakon određenih godina.

Jogurt s voćem

Čak i ako ste počeli koristiti kremu protiv bora, ni jedan proizvod ne mijenja činjenicu da je vaša koža počela stariti. Nakon tridesete usporava se proizvodnja kolagena i elastina proteina koji kožu održavaju čvrstom. Iako je nemoguće zaustaviti proces starenja, moguće je zadržati mladalački izgled i kasnije u životu tako što ćete smanjiti šećer koji ubrzava nastajanje bora i opuštanje kože.

Iako ste se možda odrekli šećera, nemojte zaboraviti namirnice sa skrivenom šećerima kao što su jogurt s voćem, kečap ili hljeb. Jogurt s voćem može imati veliku količinu šećera ako niste oprezni.

Bijeli hljeb i peciva

Ako vaše pecivo nije napravljeno od integralnih žitarica, smatrajte to “nije to”. Iako pecivo za doručak možda nije slatko, tijelo pretvara rafinirane ugljikohidrate u šećer, a zatim glukozu. Zatim će doći do oštećenja kolagena i ostalih proteina koji čuvaju izgled.

Štoviše, kada su u pitanju hljeb, peciva, pa čak i tjestenina, biranje cjelovitih žitarica pomoći će vam da zadržite zdravu razinu šećera u krvi, što će vam pomoći u održavanju tjelesne težine, a to će svakako pomoći kod održavanja mladenačkog izgleda.

Gazirana pića

Gazirana pića su obojena potencijalnim bojama koje izazivaju rak i osnovni su izvor dodanog šećera u modernoj prehrani. I ne samo da šećer negativno utječe na ovulaciju, već je povezan i s lošijom pokretljivošću spermija. Jednostavno rečeno, pijuckanje gaziranih pića može škoditi vašem zdravlju.

Crno meso s roštinja

Roštiljanje je brz način za pripremu obroka i obožavano je u našim krajevima. Pripremanje mesa na otvorenom plamenu može proizvesti heterocikličke amine (HCA) i policikličke aromatske ugljikovodike (PAH). Otkriveno je da ove štetne hemikalije mijenjaju DNK i povećavaju rizik od raka.

(rtl.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Muškarci o urnebesnom životu sa trudnicama: Moja žena je trudna, što znači da je svaki sladoled u kući njen

 
Prethodna priča

Muškarci o urnebesnom životu sa trudnicama: Moja žena je trudna, što znači da je svaki sladoled u kući njen

Naredna priča

Sjajan i zdrav ten sada je moguće postići uz nove Tinktura proizvode u DM radnjama

Najnovije iz VIJESTI

-->